Probudite se svaki dan raspoloženi

Ustajanje iz kreveta je za većinu nas najteži dio jutra, ali znamo kako da svaki dan započnete puni energije...

Osim ako niste jedna od onih sretnica koje imaju prirodnu sposobnost da se lako bude rano ujutro, onda ćete se vjerojatno složiti da je prvo zvono budilice u 7 sati jedan od najgorih trenutaka svakog dana. Ne morate, međutim, ustajati iz kreveta mrzovoljni, ako znate nekoliko trikova koji će vam olakšati i uljepšati početak dana.

1. Istegnite se

Lagano istezanje ili jednostavne vježbe joge pomažu tijelu da se lagano ispuni energijom i zato bi trebali biti sastavni dio vašeg jutarnjeg rituala. S obzirom na to da je riječ o minimalnom naprezanju, neće vam biti teško odvojiti pet ili deset minuta za ove lagane vježbe, a jednom kada vam to postane navika, uživat ćete u ovoj jutarnjoj mini aktivnosti.

Jutarnje vježbe za razgibavanje

2. Ne pretjerujte s kavom

Da, kofein vam pomaže da na početku dana dobijete dodatnu injekciju energije koja vam je potrebna, ali ne i ako pretjerate (a pretjerivanje znači više od dvije šalice kave ujutro). To može uzrokovati pad razine energije već sredinom dana, zato se bolje držite samo jedne šalice ovog napitka.

Kako kava zapravo djeluje na naš sustav

3. Pijte dovoljno vode

Dok spavate, vaše tijelo potroši vodu koju ste tijekom dana unijeli u organizam i zato se ujutro najčešće budimo žedni. Nekoliko čaša mlake vode ujutro ne samo da će trenutačno razbuditi vaš organizam, nego će stimulirati vaš živčani sustav i pokrenuti probavu. Zato dan uvijek započnite vodom i vaše tijelo će biti spremno za sav stres koji ga čeka sljedećih sati.

Topla voda kao lijek

4. Održavajte konstantan ritam spavanja

Najbolje bi bilo kada biste svakog dana mogli leći i ustati iz kreveta u isto vrijeme jer vaše tijelo obožava konstante. Ujutro biste se osjećali odmornije i lakše biste se budili. To je ipak, teško postići, ali pokušajte barem okvirno odrediti vrijeme odlaska na spavanje i toga se držati što više možete.

Savjeti za miran i dubok san

5. Budite se uz laganu glazbu

Iritirajući zvuk alarma nije nimalo suptilan način da se prenete iz sna (prema istraživanjima, ovakvo buđenje za ljude sa srčanim problemima može čak biti i opasno). Zato bi najbolje bilo da vas budi glazba pa umjesto u novu budilicu bolje investirajte u radio koji ima tajmer i može se namjestiti da u određeno doba zasvira dobru glazbu.

Najopuštenija melodija na svijetu

6. Isključite se

Isključite sve tehničke uređaje sat vremena prije nego što odete na spavanje. Svjetlo i bezbroj informacija koje dopiru s vašeg TV ili kompjutora ometaju vaš mozak i čine da se on tijekom noći teže "isključi". Ako se prije nego što utonete u san opustite, na primjer uz knjigu umjesto uz seriju, nakon toga će slijediti dublji san tijekom koga ćete se mnogo više odmoriti.

7. Razbudite se pod tušem

Nema boljeg načina da se osvježite i razbudite od jutarnjeg tuširanja. To će trenutačno pokrenuti cirkulaciju u vašem tijelu, osjećat ćete se obnovljeno i bit ćete puni energije.

8. Obavezno doručkujte

Nakon cjelonoćnog "gladovanja", tijelu je potrebna energija da bi se pokrenulo. Svako jutro pripremite zdrav doručak (čak i ako je to samo jedna voćka ili tost s maslacem) i osjećat ćete se mnogo bolje već od samog početka dana.

Najbolji doručak

9. Naučite duboko disati

Rano ustajanje za neke ljude može biti vrlo stresno, čak i djelovati kao pokretač anksioznosti. Kada počnemo pregledavati popis obaveza koje nas čekaju, a glava nam se napuni mislima o neriješenim problemima, može nam se dogoditi da odmah klonemo i poželimo ostati u krevetu. Zato, čim se probudite, dajte si malo vremena da duboko udahnete i smirite tijelo i um.

Vježbe disanja

Izvor: cosmopolitan.hr

Ostali članci