Po večeri se dan poznaje - kako se navečer pripremiti za sutrašnji dan

Niste jutarnji tip? Uvjete za uspješan dan možete stvoriti i večer prije

Često se ističe važnost jutarnje rutine i kako način na koji počnemo dan utječe na njegov ostatak. Iako ne niječe njenu važnost, KW Stout, autor tekstova o osobnom razvoju, kojim se bavi više od deset godina, smatra da je jutarnja rutina precijenjena. "Sjajan dan počinje večer prije", ističe i preporučuje jednostavnu večernju rutinu u tri koraka, za koju kaže da u njoj nema apsolutno ničeg revolucionarnog, ali osigurava da sljedeće jutro bude bolje – a time i dan što slijedi.

1. korak: napišite svoju dnevnu akcijsku listu – to je "dobar stari popis zadataka", kaže Stout, koji mu se pokazao najučinkovitijim kad je riječ o produktivnosti. Iako se njime koristi cijeli život, s vremenom je promijenio kako to čini. Zove ga akcijskom listom jer ne zapisuje ciljeve ili stvari koje bi želio učiniti, nego određene stvari koje će poduzeti.

Akcijsku listu upotrebljava za planiranje zadataka, dnevni raspored, praćenje svojih navika, zapisivanje ideja i bilješki te praćenje djelovanja dodataka prehrani koje trenutačno testira. Svake večeri sastavi akcijsku listu za sljedeći dan dopuštajući svom umu da se usredotoči na vrlo određen plan igre. Tako kad se ujutro probudi ne mora potrošiti ni sekunde razmišljajući o prioritetima toga dana – jednostavno krene. Zahvaljujući tome može više energije usmjeriti na obavljanje stvari.

2. korak: pripremite kavu – idealno je ako imate aparat za kavu koji možete programirati uvečer da ujutro počne pripremati kavu u isto vrijeme kad vam zazvoni budilica: miris kave bit će dodatan poticaj da odmah ustanete, a još više pomisao da vas čeka vruća, netom skuhana kava. Ako nemate takav aparat, jednostavno priredite sve što vam je potrebno za pripremu kave – ili bilo koje druge omiljene vrste napitka koju ujutro konzumirate.

3. korak: složite odjeću za posao i opremu za vježbanje – i time ćete uštedjeti i vrijeme i energiju koje biste inače ujutro potrošili na traženje i kombiniranje odjeće. Istodobno eliminirate i sve moguće izgovore da ujutro ne odvježbate ono što ste isplanirali. "Stoga nemate drugog izbora nego ostati budni i 'napasti' dan", kaže Stout.

Vježbate li u teretani, preporučuje da u nju odete rano, kad još nije puna, kako biste mogli izvesti sve planirane vježbe. Polet dobiven vježbanjem prenosi se u radni dan, ističe Stout. Tako jutro podiže produktivnost dana – no sve počinje pripremom večer prije koja omogućuje da se kroz jutro prođe kao na automatskom pilotu.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci