Otkrijte čaroliju čajnih rituala...

Čaj je istodobno simbol samoće i društva. Može pružiti zagrljaj i utjehu, a kad ga pijemo s dragim ljudima, veselje i razbibrigu. Bliže se hladni dani i vrijeme druženja u zatvorenim, ugodnim prostorima. Otkrijte sve dobrobiti čajnih rituala. Pozovite društvo na čaj!

Čaj u pet?

Što Englezima znači "čaj u pet"? Stvarnu potrebu ili želju da besmislenim ritualima zadivljuju svijet? Za uvođenje ovog rituala zaslužna je Anna Stanhope, poznatija kao sedma vojvotkinja od Bedforda i jedna od dama kraljice Viktorije (1819. – 1901.). U njezino vrijeme ručak se servirao rano, a večera oko 19 sati.

Kako bi utažila glad između dva obroka, Anna je uvela ritual poslijepodnevnog pijenja čaja. Sluge bi joj uz čaj servirale i kolačiće, a uskoro se njezin čaj pretvorio u pravo malo druženje. Počela je pozivati druge plemkinje da joj se pridruže na čaju i šetnji poljima.

Ritual - više od navike

Istraživanje sveučilišta Duke utvrdilo je da više od 40 posto onoga što svakodnevno činimo nije rezultat promišljenog odlučivanja, nego su to naše automatizirane radnje. Takve navike mogu biti dobre upravo zato što ih činimo nesvjesno te, reducirajući kognitivne procese, čuvamo svoju mentalnu energiju.

Navike su važne i snažne i, ovisno o tome kakve su, navike mogu pozitivno ili negativno djelovati na naš život. Ako su navike toliko moćne, onda su rituali još moćniji jer se njima svjesno i predano okrećemo prema sebi samima – onome što nam je važno i što bismo trebali raditi. Rituale stvaramo u namjeri, s punim srcem i dušom, i omogućuju nam da s dubljim smislom i većim zadovoljstvom iskusimo svakodnevicu.

franck

Kako nam rituali pomažu poboljšati život?

Rituali nam pomažu da se „prebacimo“ u određene dijelove dana te postanemo svjesniji i prisutniji. Jutarnji rituali, oni u vrijeme ručka ili opuštajući pred počinak mogu sig­nalizirati mozgu i tijelu da smo spremni prijeći iz jednog raspoloženja u drugo – svjesno prelazimo u drugi dio dana, na sljedeću aktivnost. Rituali nas opuštaju i oslobađaju negativnih emocija i daju smisao stvarima koje su nam važne. Oni daju dublji smisao našem životu i pomažu nam osvijestiti ono što nam je važno.

Čaj je, na primjer, samo čaj dok ga ne odlučimo piti ujutro uz doručak, kao pripremu za dan koji je pred nama, ili navečer, kao ritual kojim se distanciramo od posla i prebacujemo u ‘privatnu sferu' i uz čaj razgovaramo s partnerom o danu koji je iza nas. Pretvorite pijenje čaja u svoj osobni zdravi ritual, ali i u 'društveni događaj', baš poput vojvotkinje Anne. Kad ga pijemo s dragim ljudima, čaj pruža veselje i razbibrigu. Bliže se hladni dani i vrijeme druženja u zatvorenim, ugodnim prostorima. Pozovite društvo na čaj i stvorite ritual koji će vas veseliti, povezivati i zabavljati. Ispecite kolačiće, osmislite tematska druženja, igrajte se i uživajte.

franck

Drugo ime za čaj nama je...

... naravno, Franck. Ove godine slavi 50. rođendan i već pola stoljeća čajoljupcima pruža bogatu paletu okusa te stalno ulaže u razvoj novih tehnologija, proizvodnih procesa, stručnjaka i kvalitete. Od samih početaka prati globalne trendove; tako su, primjerice, 1968. godine prvi u Hrvatskoj tržištu predstavili filter vrećice. Najbolji primjer ulaganja je i kompletna rekonstrukcija pogona za proizvodnju čajeva u Zagrebu 2015. godine, koji nosi titulu jednog od najmodernijih pogona u ovome dijelu Europe.   

Franckovi čajevi mogu upotpuniti svako raspoloženje i prigodu. Biljni čajevi idealan su izbor za lagani početak dana, a drag su prijatelj i opuštajuće društvo u svim situacijama. Posebno je popularna i linija čajeva u rinfuzi “Priroda bira”. Svaki čaj sastavljen je od cjelovitih i pomno biranih plodova, cvjetova i listova, a posebnost rinfuznih pakiranja je u tome što će ljubitelji čaja koji uživaju u ritualima pripreme, sami odrediti koju dozu čaja žele uzeti te tako prilagoditi jačinu okusa napitka.

Linije čaja Priroda bira i Tragom prirode te crni i zeleni čaj donijet će posebni dašak prirode onima koji se odluče za ove fine okuse.

Za sve čajoljupce Franck ima i jednu novost – biljnoj liniji čajeva dodan je novi okrjepljujući okus – Menta i limunova korica. Franck ima čaj za svaki osjećaj u danu, samo je potrebno slijediti svoj osjećaj i odabrati jedan. Isprobajte, zdravo je i zabavno!

franck pravi

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci