Osobe koje neumjereno surfaju postaju površne (i neinteligentne)?

Koliko nam neumjerena uporaba digitalne tehnologije mijenja moždane funkcije jedno je od ključnih pitanja današnjice, upozorava skupina britanskih, australskih i američkih znanstvenika sa sveučilišta Oxford, Kings College, Manchester, Western Sydney i Harvard...

Njihovo zajedničko istraživanje pokazalo je da što češće koristimo internet, to nam se pažnja više rasipa. Time se umanjuje sposobnost mozga da se koncentrira na samo jedan cilj, a to otežava i postizanje ciljeva.

Do sličnih zaključaka došli su i znanstvenici na američkom sveučilištu Pennsylvania State utvrdivši da osobe koje neumjereno surfaju internetom postaju površne, pa slabije razumiju složene tekstove i ideje. Istraživači s američkog sveučilišta California Berkeley ustanovili su, pak, da se mozak može naviknuti na internetsko surfanje te ono postaje samo sebi svrhom, bez ikakvog dubljeg smisla.

Pritom se mozak „pretrpava“ nepotrebnim informacijama – znanstvenici to uspoređuju s takozvanim praznim kalorijama iz brze hrane, upozoravajući: valja se čuvati takve „nezasitnosti“ jer ona oslabljuje sposobnost rasuđivanja.

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci