Ne zaboravite stanke!

Odmor - ova važna (ne)aktivnost čini nas produktivnijima. Zato ne zaboravite tijekom radnog dana uzimati pauze

Od bilo kojeg mišića do neurona u mozgu, uzorak rada je jednak – aktivacija energetskih izvora zahtijeva i redovite periode obnove. To znači da mnogi mentalni procesi zahtijevaju vrijeme za odmor tijekom dana. Često planiramo kako ćemo se odmarati tek na kraju radnog dana. To i nije najbolja odluka jer je tijelu tada potrebno puno više vremena da bi dosegnulo točku opuštanja. Što dulje radimo bez pauza za odmor, to ćemo se osjećati lošije, pa čak i početi gubiti zanimanje za posao.

Znanstvenici kažu da mozgu treba odmor nakon svakih 90 minuta rada. Tijelo nam to redovito i poručuje, no zbog unesenog kofeina, šećera te hormona stresa koji se pojačano izlučuje, njegove poruke često i ne čujemo. Da bismo povećali učinkovitost, ne trebamo napraviti višesatnu stanku. Osobe koje nekoliko puta dnevno imaju odmor od posla u trajanju od po pet do deset minuta, u prosjeku pokazuju 50-postotno povećanje sposobnosti bistrog i kreativnog razmišljanja, povećavajući tako i svoju učinkovitost. Također, čini se da se efikasnost poboljšava i nakon „mikropauze“ od 30 sekundi.

Dakle, najvažnije je priuštiti si razdoblje (bez obzira na to koliko traje) u kojem ne radimo ništa kako bismo se uspješno obnovili na svim razinama. Ako se premorimo i iscrpimo, možemo biti skloniji činjenju pogreški, obolijevanju i nezgodama. Stoga se tijekom dana natjerajmo da uzmemo kratke pauze, dovoljne da predahnemo, smirimo se, postanemo svjesni ljepote svijeta oko nas.

Željka Ciganović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci