Napravite sami prirodni gel za dezinfekciju ruku

Sa samo četiri prirodna sastojaka vrlo jednostavno možete sami kod kuće napraviti sredstvo za dezinfekciju ruku

Smanjuje broj mikroba za 60 sekundi

Sredstva za dezinfekciju ruku vrlo su praktična kada smo u pokretu i jedan su od najboljih načina za zaustavljanje širenja klica i virusa.

Upotreba sredstva za dezinfekciju ruku ne smije zamijeniti pranje ruku vodom i sapunom. Bolje ih je koristiti ga samo u krajnjem slučaju. Pogotovo ako su vam ruke vrlo prljave ili masne, sredstvo za dezinfekciju ruku neće ih moći dobro očistiti.

Uvijek se odlučite prvo oprati ruke i koristiti sredstvo za dezinfekciju ruku kada sapun i voda nisu dostupni.

Sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola može smanjiti broj mikroba u roku od 60 sekundi. Zato je važno trljati ruke sredstvom za dezinfekciju dok se ne osuše.

Recept za prirodni gel za dezinfekciju ruku

Potrebno vam je:

  • Bočica s pumpicom (ili prazna bočica od tekućeg sapuna)
    Staklena posudica za miješanje, po mogućnosti s lijevkom
  • Rukavice
  • ¾ šalice čistog etilnog alkohola
    ¼ šalice gela aloe vere
  • 10 kapi eteričnog ulja čajevca
  • 1 žlica baznog ulja, u ovom slučaju kokosovog (za razrjeđivanje eteričnog ulja)

Postupak pripreme:

Očistite sve radne površine kako ne bi došlo do kontaminacije gela za dezinfekciju ruku. Zaštitite ruke gumenim rukavicama.

Sve sastojke pomiješajte u staklenoj posudici ili zdjeli. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Ulijete dobivenu mješavinu u staklenu bočicu s pumpicom ili u čistu bočicu od tekućeg sapuna. Ostavite 72 sata da se sastojci prožmu i da se eventualne bakterije nastale pri procesu pripreme unište. Dobro promućkajte svakih nekoliko dana.

Ovako pripremljen gel za dezinfekciju ruku može stajati i do godinu dana.

Eterično ulje čajevca za dezinfekciju doma

Sredstvo za dezinfekciju ruku - uradi sam

Pravilno pranje i sušenje ruku pomaže u prevenciji širenja koronavirusa

O sastojcima

Alkohol

Da biste kod kuće napravili učinkovito sredstvo za dezinfekciju ruku, vrlo je važno koristiti otopinu s visokim udjelom alkohola. Imajte na umu da niti jedno alkoholno piće nema dovoljno visok udjel alkohola pa ga nemojte koristiti. Da bi sredstvo za dezinfekciju ruku bilo učinkovito, mora sadržavati najmanje 90 posto alkohola.

Dakle, možete koristiti izopropilni alkohol ili etanol (91% do 99% alkohola). To su denaturirani alkoholi - vrsta alkohola koja nije za konzumaciju ljudi.

Aloe vera
Aloe vera je još jedan izvrstan dodatak domaćem sredstvu za dezinfekciju ruku. Koristi se za omekšavanje i vlaženje kože nakon što se osuši od jakog alkohola.

Vlaženje kože važno je jer pukotine na koži mogu povećati rizik od infekcije. Možete koristiti gel kupljen u trgovini, samo pripazite da nema puno aditiva. Ili možete koristiti gel izravno iz biljke Aloe vera.

Eterično ulje

Još jedan sastojak koji se dodaje, ali potpuno neobavezno, je nekoliko kapi čistog eteričnog ulja. Eterična ulja ne samo da dodaju lijep miris mješavini već imaju i dodatne prednosti.

Možete dodati malo eteričnog ulja lavande, klinčića, eukaliptusa, paprene metvice ili čajevca. U nedostatku eteričnog ulja možete koristiti i sok od limuna. U ovom receptu koristili smo ulje čajevca (Melaleuca alternifolia) zbog mnogih znanstveno potkrijepljenih blagodati.

 Izvor: alphafoodie.com

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci