Načini uporabe eteričnih ulja

Eterična ulja koja koristite za kupku, masažu, suhu inhalaciju moraju obavezno biti prirodna i hladno prešana, a to nisu ona od petnaestak kuna u širokoj prodaji. Evo nekoliko korisnih savjeta za uporabu...

KUPKA

U porculansku ili staklenu posudu stavite šaku krupne morske soli, ako imate normalnu ili masnu kožu, ili 3-5 žlica meda ako imate suhu i osjetljivu kožu. Ljekovitu glinu i slatko vrhnje možete upotrijebiti kao emulgator bez obzira na tip kože. Dodajte 5-10 kapi eteričnog ulja i napravite smjesu. Ako želite napraviti mješavinu eteričnih ulja, najprije u posebnoj posudici izmiješajte eterična ulja i tako ih dodajte u sol, med ili neki drugi emulgator. Smjesu dodajte u kadu napunjenu vodom do ošita. Nije preporučljivo da područje srca cijelo vrijeme bude uronjeno u toplu vodu jer eterična ulja pojačavaju terapeutsko djelovanje kako jedno drugoga, tako i djelovanje tople vode. Voda za terapeutsku kupku može biti nešto toplija, ali ne prevruća, pogotovo ako imate proširene vene ili problema sa srcem i povišenim tlakom. Uživajte u kupki dvadesetak minuta, istuširajte se toplom vodom i odmorite uz ugodnu glazbu.

SUHA INHALACIJA

Kao emulgator za eterična ulja upotrebljavaju se biljna ulja kao što je bademovo, jojobino, lješnjakovo i sl. ili najobičnije dječje ulje provjerene kvalitete. Na 10 ml baznog ulja dodajte najviše 10 kapi eteričnih ulja. Ujutro za buđenje i dobro raspoloženje najbolja su ulja citrusa, a navečer ona koja umiruju i opuštaju – lavande, geranija, sandalovine, tamjana, cedra... Najjednostavniji način primjene aromaterapije je suha inhalacija. U slučaju nužde nakapajte 3-5 kapi eteričnog ulja na rupčić i udišite blage i ljekovite supstancije koje će vam donijeti olakšanje.

ETERIČNO ULJE U LAMPI

U svojem domu ili radnom prostoru aromaterapiju možete provoditi s pomoću aroma lampi ili drugih osvježivača prostora.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci