Minimalizam - stvorite prostor za ono što je doista važno

Nekoliko ideja kako minimalizam može postati sredstvo ostvarenja ispunjenog života...

Izbjegavanje gomilanja vrijedno je truda i žrtvovanja

Svaki put kada temeljito očistimo dom od suvišnih stvari, čvrsto obećamo sebi da se više nikad nećemo dovesti u situaciju da se zatrpamo koječime. No, u kulturi koja teži tome da se ima što više, biti minimalist nije lako, to zahtijeva disciplinu i trud.

Iako priznaje da zbog toga ne voli osobito biti minimalist, Jay Harrington, jedan od autora sitea No Sidebar, posvećenog pojednostavljivanju života, ističe kako je nastojanje da se izbjegne gomilanje stvari vrijedno truda i žrtvovanja.

Uspoređujući ga s katkada zamornim i dosadnim vježbanjem, koje mu lakšim čini svijest o tome da je zahvaljujući njemu zdraviji i snažniji, o minimalizmu kaže: "Slično, razlog zbog kojega odolijevam iskušenju, biram živjeti s manje stvari i nastojim se držati svojih prioriteta jest što mi to pomaže stvoriti prostor i vrijeme za ono što je doista važno."

Minimalizam nije cilj, nego sredstvo kojim se on postiže

To znači da na minimalizam ne gleda kao na krajnji cilj, nego je minimalizam jednostavno sredstvo da postigne cilj. Bez tog cilja na umu, minimalizam se prakticira poput vježbe što se izvodi automatski, ne razmišljajući o njoj. "Ali ako se načelima minimalizma služite kako biste se kretali prema nečemu što volite, tada uklanjanje suvišnog, kao kad kipar kleše komad mramora, postaje radosna vježba što otkriva nešto prelijepo iznutra."

Iz vlastitog iskustva te promatranja drugih ljudi, Harrington je ustanovio da kad je fokus na taktikama minimalizma, bez veće svrhe na umu, često postaje teško pridržavati se njegovih načela. On i njegova obitelj osmislili su stoga mantru: "Najvažnije su stvari koje činimo, a ne stvari koje imamo", koju dopunjuje s nekoliko ideja kako minimalizam može postati sredstvo ostvarenja ispunjenog života.

minimalizam

1. Postavite mikrociljeve – "Minimalizam je put, a ne odredište", ističe Harrington. "Odredište je – ili bi trebalo biti – ispunjenje vaše svrhe." Promjena se događa postupno, ne odjednom. Stoga, sa svojom svrhom na umu, mislite na velike stvari, a radite male: postavite si male ciljeve te slavite male pobjede na svom putu.

2. Mislite i djelujte holistički – ormari, ladice i podrumi nisu jedina područja u našim životima kojima je potrebno minimiziranje, a većini nas svakako nisu ni najvažnija. Razmislite i o "raščišćavanju" u svom poslu, odnosima, vlastitom razmišljanju.

3. Ojačajte unutarnju motivaciju – intrinsična je motivacija obilježena unutarnjom željom da nešto činimo za vlastito dobro, primjerice jer uživamo u nekoj aktivnosti ili želimo usvojiti neku vještinu jer smo željni učenja. Nekoga tko ima intrinsičnu motivaciju nitko ne treba gurati naprijed. To je važno jer ćete se na svom putu susretati i s ljudima koji neće imati razumijevanja za vas, a neki će možda čak biti neprijateljski raspoloženi jer će vašu želju za promjenom doživjeti kao odbacivanje njihovih izbora. Najbolji način da nadvladate te izazove jest da se oslanjate na vlastitu odlučnost umjesto na neki oblik vanjske motivacije.

"Sad učinite prvi korak. A zatim sljedeći. Vrlo brzo bit ćete na svom putu", kaže Harrington. Minimalizam nije čarobni lijek za sve, ističe, ali onima koji za svoj život na umu imaju dublji smisao i misiju, daje puno veće šanse da će ostvariti svoju životnu svrhu.

Izvor: nosidebar.com

Pročitajte i:

Kako biti bogat a imati malo

Minimalizam - pokret koji se širi

 

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci