Evo kako izračunati savršeno vrijeme za spavanje kako biste se probudili svježi

Želite li se svakoga jutra probuditi svježi i odmorni za to postoji jednostavna formula. Stručnjak objašnjava pravilo od 90 minuta koje bi trebali isprobati

Pravilo od 90 minuta

Liječnik, dr. Karan Raj koji na društvenim mrežama skuplja milijune pregleda dijeleći svoje stručno znanje o svemu, od hrane do medicinskih savjeta, objavio je video pod nazivom “Pravilo od 90 minuta“ kako bi pokazao na koji način izračunati savršeno vrijeme za odlazak u krevet.

Objasnio je: "Pokušajte ovo ako se želite probuditi svježi i odmorni."

"Svake noći vaš se mozak kreće kroz nekoliko ciklusa spavanja. Svaki ciklus započinje laganim snom, zatim ulazite u dubok san, pa sanjate i vraćate se u lagani san.“

"Svaki od ovih ciklusa traje oko 90 minuta. Odmorni ste ako se probudite na kraju jednog od tih 90-minutnih ciklusa. To je zato što ste najbliže svom normalnom budnom stanju i da biste povećali šanse za to, prvo odlučite u koliko se sati želite probuditi."

Izračunajte kada trebate ići na spavanje

Doktor Raj kaže da ako se planirate probuditi u 8 sati ujutro, trebali biste ići unatrag u intervalima od 90 minuta dok ne dođete do vremena najbližeg kada želite ići u krevet.

Dakle, ako legnete u 23 sata, trebali biste se probuditi na kraju šestog ciklusa osjećajući se spremni za novi dan 

Dodao je: "To se ne odnosi na svakog pojedinca zbog razlike u duljini naših ciklusa spavanja, ali je neka smjernica kojoj treba težiti!"

Video je prikupio više od milijun pregleda a jedna je osoba komentirala: "Ovo djeluje, probala sam sinoć."

Druga se osoba našalila: "Stvar je u tome da razmišljati u krevetu 'imam sedam minuta da zaspim da bih dospio do kraja ciklusa' stvara takav stres da ne mogu zaspati."

Izvor: mirror

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci