Knjiga kao eliksir - 5 zdravstvenih koristi čitanja

Današnji će Svjetski dan knjige obilježiti već tradicionalna Noć knjige: pravi je trenutak da se podsjetimo zdravstvenih koristi čitanja – i nabavimo novi naramak knjiga

Čini vam se da nemate vremena za čitanje knjiga? Možda će vas ovih pet koristi koje čitanje donosi zdravlju potaknuti da presložite raspored, riješite se "praznog hoda" te uvijek pri ruci imate knjigu i iskoristite svaki slobodan trenutak za čitanje. 

1. Čitanje umanjuje stres – istraživanjem na Sveučilištu Sussexa u kojem su proučavane različite metode opuštanja ustanovljeno je da čitanje najviše opušta: nakon 6 minuta čitanja, razina stresa kod ispitanika bila je 68 posto niža.

2. Čitatelji knjiga dulje žive – časopis Social Science & Medicine objavio je studiju u kojoj se navodi kako je kod ljudi koji čitaju knjige 20 posto niži rizik smrtnosti u idućih 12 godina nego kod onih koji čitaju časopise i novine.

3. Pomoć u liječenju bolesti – liječnici već dulje vrijeme primjenjuju biblioterapiju te "prepisuju" knjige – fikciju te literaturu za samopomoć – kao terapijska sredstva za umanjivanje simptoma i tjelesnih i duševnih bolesti (npr. kod pretilosti, nesanice, paničnih napadaja...).

4. Bolje pamćenje – i to dugoročno: što je tijekom života češća kognitivna aktivnost – kao što je čitanje knjige – to je s godinama manje i sporije opadanje kognitivnih sposobnosti, uključujući i pamćenja.

5. Knjige "bildaju" mozak – čitanjem knjiga ne samo da se uči i postaje pametniji nego se i doslovno povećava snaga mozga. Baš poput tjelovježbe, redovito je čitanje dobar trening za mozak.

Izvor: mindfood.com

Pročitajte i:

9 najljepših citata o knjigama

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci