Jeste li spremni za uniformu?

Koliko ste puta stajali pred ormarom razmišljajući što obući na posao? Vrlo vjerojatno nebrojeno puta i sigurno pamtite koliko vas te stresne minute obezglavljuju. Zašto se ne biste poveli jednostavnošću muškog roda?!

Mark Zuckerberg, utemeljitelj Facebooka, poznat je po tome što svaki dan nosi identičnu sivu majicu kratkih rukava. To radi, kako kaže, da bi se mogao fokusirati na važnije stvari – vođenje najveće svjetske društvene mreže. Sličnu ili nekoliko varijanti iste odjeće izmjenjuju i modni dizajneri Karl Lagerfeld i Giorgio Armani, a tu je i američki predsjednik Obama koji nosi isključivo modra i siva odijela, a tamna dolčevita Stevea Jobsa, jednog od osnivača Applea, postala je njegov zaštitni znak. Zajednička crta svima je da žele što manje vremena gubiti na razmišljanje o tako banalnoj stvari kao što je svakodnevna odjeća.

ženaDakle, ako mogu muškarci svaki dan biti viđeni u istom, mogu li to i žene? Matilda Kahl, njujorška art direktorica u jednoj međunarodnoj marketinškoj agenciji prije gotovo tri godine odlučila je na poslu nositi „uniformu“ koja se sastoji od bijele svilene košulje kratkih rukava, crnih hlača i crnog blejzera.

Odluku je donijela nakon što je jutro prije jednog važnog sastanka provela živcirajući se oko toga što će obući: Je li ovo previše formalno?, Je li ova suknja prekratka?... Slično se pita gotovo svaka žena svakog jutra dok u žurbi prebire pogledom po vješalicama.

Ta jednostavna odluka o nošenju „uniforme“ na poslu uštedjela je Matildi bezbrojne sate razmišljanja i isprobavanja različitih odjevnih kombinacija. Kaže da su joj bijela košulja i crne hlače postale svakodnevni podsjetnik na to da ona ima kontrolu.

Jeste li i vi spremne zauvijek odustati od pitanja Što ću danas obući na posao? i odabrati odoru po kojoj ćete biti prepoznatljivi. Za početak, ne trebate povući drastični potez kao Matilda, krenite malim koracima. Stvaranje prepoznatljiva izgleda nije jednostavan pothvat; morate sve svoje omiljene stvari sažeti na nekoliko bitnih, uzimajući u obzir svoj životni stil, posao i oblik tijela. Ako imate mnogo različite odjeće koju je teško spojiti, odaberite 1 - 2 para hlača ili 1 - 2 suknje pa s njima sparite 5 - 6 košulja ili majica koje odgovaraju svim poslovnim prilikama i onda ih međusobno kombinirajte.

Bez svakodnevnih razmišljanja o odjeći lakše ćete se usredotočiti na bolje (važnije!) odluke, a ujedno ćete smanjiti stres. Kad pronađete kombinaciju koja će savršeno predstavljati vaš stil i, u suštini, vas, možete je nadograđivati različitim modnim dodacima.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci