Jednostavna vježba koja će vam pomoći da brzo utonete u san

Ako se navečer prevrćete po krevetu i ne možete utišati misli, ovaj će vam jednostavan trik pomoći da zaspite...

Utišajte negativne misli

Danas ste kolegici uputili komentar koji nije bio ugodan. Sutra imate sastanak sa šefom. Kako ćete platiti kredit? Jadni beskućnici i bolesni, a tek globalno zatopljenje?! Ako vam se po glavi počnu vrzmati razne misli kad legnete u krevet, ovaj kognitivan trik mogao bi vam pomoći. Cilj je utišati negativne misli namjernim opterećivanjem mozga benignim besmislicama.

Ovaj je trik nastao kada je jedan kognitivni znanstvenik pokušao riješiti svoje probleme sa spavanjem. Dr. Luc Beaudoin otkrio je da bi, kada bi pronašao način da dovede mozak u stanje koje bi on prepoznao kao spremnim za spavanje, istovremeno odvraćajući pozornost od misli koje ga drže budnim, mogao zaspati. “Dio mozga zadužen za tonjenje u san ne mora znati o čemu razmišljate. On samo treba primijetiti živopisne slike, nalik halucinacijama. Ako niste pod utjecajem opijata, ovo mozgu šalje signal da je spreman za san“, kaže dr. Beaudoin.

Želite li isprobati njegovu teoriju, isprobajte ovu jednostavnu vježbu:

1. Odaberite jedno slovo abecede.

2. Vizualizirajte riječ koja počinje tim slovom. Pokušajte birati emocionalno neutralne stvari, pa izbjegavajte klaunove, zrakoplove, zmije i slično.

3. Nastavite smišljati nove riječi koje započinju istim slovom. Ako ste odabrali, primjerice lizalicu, nastavite s riječima poput livade, leptira, limunade, lampe i tako dalje. Nemojte brzati, već zastanite kod svake riječi i vizualizirajte je.

4. Kada vam dosadi određeno slovo, odaberite neko drugo. Nemojte smišljati priče vezane za riječi jer bi vas to moglo razbuditi.

5. Nastavite s postupkom sve dok ne zaspite. Neki će ljudi utonuti u san za nekoliko minuta, a drugima će trebati 15-20 minuta.

Laku noć!

Izvor: Oprah.com

Pripremila Tena Ožegić

Ostali članci