Japanska tehnika protiv lijenosti: Jedna minuta za promjenu

Osjećate li se tromo i lijeno? Prevladajte taj osjećaj jednostavnom japanskom tehnikom kaizen

Jedna minuta dnevno

Japanska kultura promiče vrijednosti aktivnosti, rada i usredotočenosti na ciljeve. No ako ste lijeni, to može predstavljati veliki izazov. Zato se u Japanu koristi ova fantastična tehnika kojom se osigurava da ljudska lijenost ne stane na put ostvarivanju željenog cilja.

Sama riječ složenica je dviju riječi - "kai" znači "promjena", a "zen" se prevodi kao "mudrost" ili kao "dobro".

Riječ je o pravilu jedne minute koje nas potiče da odvojimo jednu minutu dnevno kako bi se posvetili nečemu što nam koristi. Kako bi se zadržala disciplina, ovu tehniku treba provoditi svakoga dana u isto vrijeme.

Najbolja odlika ove tehnike koju je izumio Masaaki Imai jest činjenica da svaka osoba može žrtvovati jednu minutu kako bi učinila nešto dobro za sebe. Sat vremena dnevno ili čak pola sata djeluje obeshrabrujuće i teško; jedna minuta može učiniti mnogo, a istovremeno ne osjećamo kao da činimo veliku žrtvu kako bismo odradili neki zadatak.

Istjerajte lijenčinu iz sebe

Jedna minuta za veću produktivnost

Primjenjiva na svim poljima

Kaizen metodu možemo primijeniti gotovo na sve. Bilo da se želite baviti tjelovježbom, pročitati novu knjigu ili naučiti novi jezik, minuta dnevno s danima će se nakupiti i dovesti do odličnih rezultata.

Kaizen jača i samopouzdanje zbog truda koji ulažete u sebe. Svaka osoba može odvojiti minutu za vlastitu dobrobit.

Kaizen daje i motiv da započnete nešto. Nemojte misliti da vremensko trajanje umanjuje vrijednost ove tehnike jer se tijekom tjedana, mjeseci i godina vrijeme nakuplja i vodi do ostvarenja cilja.

Kaizen se često koristi u poslovnom svijetu. Odvajanje samo minute dnevno za određeni zadatak pokazalo se vrlo korisnim za poboljšanje radne učinkovitosti, što donosi velik uspjeh i kvalitetu. Ova se tehnika jednostavno može uklopiti u svačiji životni stil i može pomoći povećavanju produktivnosti.

Izvor: shareably.net

Pripremila Tena Ožegić

Ostali članci