Dobro jutro – s namjerom, znatiželjom i mirnoćom

Unatoč svim obavezama, iznimno je korisno vrijeme nakon buđenja posvetiti brizi o sebi

Tek ste se probudili, a već iskačete iz kreveta, hvatate se mobitela da vidite "što je novo", razmišljajući istodobno o sto stvari koje tog jutra morate obaviti… – i zanemarujući brigu o sebi. Za osvještenija jutra i usvajanje korisnih navika, dr. David Dillard-Wright u svojoj knjizi A Mindful Morning: Start Each Day with a Clear Mind and Open Heart prikupio je više od 150 citata i popratio ih kratkim i jednostavnim vježbama usredotočene svjesnosti koje se mogu raditi svakog jutra. Neke od praksi koje možemo uključiti u svoja jutra su i ove:

Svome mozgu dajte "prekrasan" posao – od svog uma zatražite da misli na deset prekrasnih stvari s kojima se susreo u posljednja 24 sata. Isto tako od svog uma zatražite da primjećuje ljepotu tijekom dana (cvijeće, vedro nebo, umjetničko djelo, partnera, nepoznate ljude…).

Svoje misli vidite izvan sebe – umjesto da pokušavate kontrolirati ili mijenjati svoje misli, gledajte na njih kao na "nešto izvanjsko, poput vremena ili gomile ljudi koji prolaze", navodi dr. Dillard-Wright. Ili zamislite svoje misli kao rođendansku zabavu s hrpom razmaženih trogodišnjaka koji se deru. "Možete gledati klince, no to ne znači da morate i sami ići u bazen s lopticama."

Izazovite vlastitu znatiželju – svoje spiritualne i kreativne živote možemo potaknuti ovim dvama pitanjima, piše Dillard-Wright, "Što to želim znati? Što sam s tim u vezi voljan učiniti?" Zabilježite svoje odgovore pa napravite konkretan plan.

Prakticirajte "jogu čakri" – dr. Dillard-Wright opisuje: "Dok ritmično i duboko dišete, zamislite kako vam se udisanjem donji dio kralježnice ispunjava energijom. Kako izdišete, zamislite da vam se kralježnicom uspinje bijela svjetlost te izlazi iz vrha glave. Nakon nekoliko krugova takva duboka disanja, za žarište odaberite ili muladharu (na bazi kralježnice) ili anahatu (u središtu srca). Dopustite svojoj svjesnosti da počiva na tome mjestu te zamislite kako vam tijelo postaje prozirno i prožeto svjetlošću. Osjetite kako vas gravitacija uzemljuje i zamislite da os vaše kralježnice ide ravno u nebo. Nastavite intenzivirati vježbu sve dok ne osjetite kako vam kroz cijelo tijelo prolazi moćna bijela svjetlost.

Održite fokus na samo jednoj stvari – odaberite nešto iz svoga okruženja što nije zatrpano, primjerice golu granu ili bijeli zid, ili pak kakav neutralan zvuk, kao što je onaj meditacijskih zvona. Na tu se jednu stvar toliko usredotočite da sve ostalo izblijedi (onoliko dugo koliko možete).

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci