Čajna ceremonija: Ljubav i čaj su jedno

Čajna ceremonija nije obično pijuckanje toplog napitka dok razmišljamo o kuhanju ručka ili obvezama koje nas čekaju. Njezin smisao ukorijenjen je u zen-budizmu, a prema vjerovanju tim se ritualom pročišćava duh. Iz japanskog veleposlanstva dobili smo upute kako napraviti sado ili čajnu ceremoniju, pa priredite kod kuće japansku večer uz čaj, a kasnije nastavite sushijem, japanskim filmom...

Unutarnji mir, gostoljubivost i jednostavnost

Englezi imaju svoj "čaj u pet", mi čaj obično pijemo zimi ili kad smo prehlađeni. No u japanskoj kulturi pijenje čaja ima sasvim drugu dimenziju. Njihova čajna ceremonija tradicionalni je način pripremanja i posluživanja čaja, ali s višom svrhom. Stara gotovo pola tisućljeća, i danas je ceremonija snažno povezana sa zen-budizmom, što potvrđuje poslovica "chazen ichimi", koja u prijevodu znači: "Zen i čaj su jedno".

Unutarnji mir, gostoljubivost i jednostavnost važne su karakteristike te tradicije. Nešto čega u današnje vrijeme, čini se, imamo sve manje.

čaj franckDok se pije čaj, govori se samo o čaju

Tradicionalno, čajna ceremonija održava se u chashitsu, sobi koja odiše minimalizmom. U njoj se ističe samo slika japanskog cvjetnog aranžmana i zidna kaligrafija – njome domaćin određuje temu okupljanja prema kojoj se odabiru i predmeti za ceremoniju.

Najvažniji su unutarnji mir, gostoljubivost i prisnost među uzvanicima te skladno i elegantno posluživanje. Za vrijeme ceremonije razgovor mora biti sveden na minimum, a ono malo može biti vezano uz čaj.

Iako ceremoniju odlikuju stroga i detaljna pravila, ne znači da ovaj ritual ne možete iskušati kod kuće. Iz japanskog veleposlanstva dobili smo upute kako napraviti sado ili čajnu ceremoniju: "Domaćin pozdravlja goste, a oni mu odzdravljaju.

Gosti mogu udijeliti kompliment ili upitati kakvu pojedinost vezanu uz odabir šalica, čaja, zidnog natpisa, cvjetnog aranžmana. Ponuđena šalica uzima se desnom rukom i polaže na lijevi dlan. Prilikom podizanja šalice domaćinu se upućuje lagani naklon u znak zahvalnosti i poštovanja.

Nakon toga šalicu desnom rukom okrećemo u smjeru kazaljke na satu kako bi se strana šalice okrenuta gostu okrenula domaćinu – gesta koja predstavlja dijeljenje i poštovanje. Čaj se pije u tri gutljaja, pri čemu je posljednji gutljaj najdulji. Šalica se vraća tako da se dlanom desne ruke ponovno okreće kako bi strana koja je prvotno bila okrenuta gostu ponovno bila okrenuta njemu. Pročišćenje duha i uma simbolizirano je ispiranjem šalice ili brisanjem grabilice i posude za čaj, a smirenost se postiže koncentracijom, praćenjem postupka ceremonije".

franck

Čajna ceremonija kod kuće

U čajnoj se ceremoniji, po pravilu, koristi zeleni čaj. Budući da je zeleni čaj gorkast, uz njega se obično poslužuju kolačići. Vi napravite svoju verziju čajne ceremonije i ne dopustite da čaj ostane u našoj svijesti povezan s prehladom. Učinite ga simbolom bliskosti i topline, druženja i zadovoljstva.

Odaberite naš domaći, Franckov čaj, iskombinirajte okuse koje najviše volite, ugostite prijatelje na čaju, ispecite im kolačiće. Ili napravite tematsku japansku večer i nakon čaja nastavite sushijem, japanskim filmom...

Rituali ne moraju biti kompleksni da bi bili učinkoviti. Kad hotimice osmislite ritual koji će vas ispuniti, osjećat ćete se više povezani sa sobom ili s osobama do kojih vam je najviše stalo. Moći ćete osjetiti koliko snažno se dani mogu ispuniti pozitivnošću, ljubavlju, mirom, zadovoljstvom...

franck praviFranck, drugo ime za čaj kod nas, ove godine slavi 50. rođendan i poziva vas da slijedite svoj osjećaj. Kliknite na sliku i doznajte o čemu se radi

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci