Ajurvedski dnevni ritam energija - učinite pravu stvar u pravom trenutku

Popularna podjela na dnevne i noćne tipove ima svoje uporište u suvremenoj znanosti, kao i drevnim istočnjačkim mudrostima. Što je najbolje činiti u koje doba dana, kako prirodne sile utječu na naš organizam te treba li ići protiv prirodnog bioritma, objašnjava Sensina stručnjakinja za indijsku medicinu

Neki su dijelovi dana povoljniji za određene aktivnosti

Današnje društvo žudi za savjetima kako da se barem donekle uskladi s prirodom i njezinim ritmovima te tako osigura dobro zdravlje i raspoloženje. Prema ajurvedi, život možete učiniti lakšim i ispunjenijim kada shvatite, prihvatite i poštujete ritmove majke prirode. To znači da treba uskladiti svakodnevne aktivnosti s njezinim ritmovima koliko god je moguće. Dakle, nije dovoljno samo učiniti pravu stvar, nego pravu stvar u pravom trenutku. Tako su, primjerice, neki dijelovi dana povoljniji za određene aktivnosti (meditaciju, tjelovježbu, učenje, osobnu higijenu).

Pravila ili, bolje rečeno, savjeti za život u skladu s dnevnim ritmovima (dinacharya) i ritmovima godišnjih doba (ritucharya) mogu nas brzo izvesti na željeni put uravnoteženog, zdravog i sretnog života. Prvi korak prema vraćanju u dodir s prirodom jest stvaranje rutine i discipline. Upravo je redovitost, prema ajurvedi, jedan od najboljih alata za stvaranje dobrih navika.

Ajurvedska dnevna rutina

Ajurvedska dinacharya (dnevna rutina) idealan je dnevni raspored koji uzima u obzir prirodni ciklus. Iznimno je potrebna kako bi dovela do konkretne promjene u tijelu i umu, a time i do ravnoteže među njima. Krajnji su ishod zdravlje, sreća, samopouzdanje i smirenost. Uvijek imajte na umu kako ajurveda poštuje činjenicu da smo svi različiti. Ne prisiljavajte se na raspored i obaveze koje vam ne odgovaraju. Neka promjene budu postupne jer su tako prirodnije i veća je vjerojatnost da ćete ih se pridržavati.

Prema ajurvedi, cijeli je svemir (a time i naše tijelo) građen od pet elemenata – vatre, zraka, etera, zemlje i vode. Njihovom kombinacijom u prirodi i našem tijelu stvaraju se doše (konstitucije) – vata, pitta i kapha – svojevrsne vrste energija koje vladaju životom u svemiru. Vata je brza, stimulirajuća i stvarajuća; pitta zagrijavajuća, umjerena i probavljujuća, a kapha hladna, vlažna i usporena.

Svaki dan dvije faze promjena

Doše su blisko povezane i s dnevnim ciklusom. Svaka je doša najaktivnija u određeno doba dana ili noći i energija povezana s tom došom utječe i na nas – naše raspoloženje, razinu motivacije, kreativnost i probavu. Dnevnom rutinom možemo uspostaviti ravnotežu među došama te tako biti zdravi i sretni. Svakog dana događaju se po dvije faze promjena – od izlaska (okvirno 6 sati) do zalaska sunca (okvirno 18 sati) te od zalaska do izlaska sunca.

Svaka faza sadrži po tri četverosatna razdoblja kojima dominiraju upravo vata, pitta i kapha energije, baš kao i u našem tijelu. Naglasak je na jutarnjim satima jer se tada stvara atmosfera cijelog dana.

Dnevni kapha ciklus - od 6 do 10 sati

Prvi ciklus, kapha je smireno, usporeno, pomalo letargič­no doba dana. Ako tada ustanemo mogli bismo pojačati kapha došu u svom tijelu, tj. biti usporeni, lijeni i letargični tijekom dana. Stoga ajurveda savjetuje da bismo se trebali probuditi prije nego što počne kapha ciklus, dakle još u vrijeme noćnog vata ciklusa. To se posebno odnosi na osobe kapha prirode koje su već prirodno usporene. Savjetuje se buđenje oko dva sata prije izlaska sunca. To je doba nazvano Brahma muhurtam, vrijeme boga Brahme, čiste svijesti.

Kapha dio jutra je smiren te takvim čini i um. Podarit će nam pozitivnu i kreativnu energiju te nas motivirati za nov uspješan dan. Povišena je mogućnost upijanja informacija, što ovo vrijeme čini izvrsnim za meditaciju, molitvu i učenje. Proces izbacivanja nečistoća iz tijela je najaktivniji i ono se želi pročistiti. Od obavljanja velike nužde, preko jutarnje higijene do jutarnje kriye (tehnike čišćenja), poput jala netija (ispiranje nosnica). Savjetuje se i čišćenje jezika jer pomaže tijelu da se riješi toksina. Ako time nećete skratiti svoj san, bilo bi izvrsno obavljati fizičke poslove ili vježbati. Kapha sadrži element zemlje i važna je u izgradnji mišića i razvijanju snage, a tjelovježba pomaže i u uklanjanju toksina. No, važno je obratiti pozornost na vrstu vježbe shodno dominantnoj doši.

Kapha, vata i pitta tip

Prema ajurvedi, ravnotežu koja nam pomaže u ozdravljenju uspjet ćemo uspostaviti unošenjem suprotnih kvaliteta u svoj život. Time ne idemo protiv sebe, nego se vraćamo svojoj pravoj prirodi. Tako su osobe kojima je kapha dominantna uglavnom mirne, blage, pomalo usporene, sklone debljanju, krupne građe, usporene probave te masne glatke kože i čvrste kose. Pojačanim vježbanjem u kapha dijelu jut­ra oslabit će se postojeća usporenost.

Vata tip (visoke i vitke osobe, suhe kože i kose, loše probave koje se teško debljaju) trebao bi izabrati nježne pokrete poput joga asana, tai chija, qi gonga, šetnje ili laganog plivanja. Pitta (osobe srednje građe koje se lako debljaju, lako mršave, sklone su kožnim bolestima te bolestima jetara i želuca) može izabrati koju god vrstu vježbe želi dokle god vježba isključivo ujutro; tada je još prohladno pa se neće pregrijati. S obzirom na to da je probava ujutro spora, doručak neka bude lagan i topao.

Dnevni pitta ciklus - od 10 do 14 sati

Tada su sunce i s njime povezani metabolizam i probavna vatra najjači. U to doba, posebno između 12 i 13 sati, treba ručati, u opuštenoj atmosferi i s osvješćivanjem svakog zalogaja. Poželjno bi bilo da ručak bude najveći obrok dana. Pitta vrijeme najbolje je za planiranje i rad, čime god se bavili.

Dnevni vata ciklus - između 14 i 18 sati

To je vrijeme povećanog kretanja i aktivnosti. Umne su aktivnosti izražene i komunikacija je lakša. Druženja i opuštenost važni su u ovo doba. Meditacija pri zalasku sunca, nakon 18 sati, dobar je završetak dnevnih aktivnosti.

Noćni kapha ciklus - od 18 do 22 sata

Druga dvanaestosatna faza počinje s kapha ciklusom i vrijeme je dana kada se razina hormona kortizola i adrenalina polako smanjuje. Nakon zalaska sunca probavna snaga slabi, metabolizam polako usporava pripremajući tijelo za spavanje. Zbog toga se u mnogim kulturama i religijama, poput džainizma, nakon zalaska sunca više ne jede ili se uzima jako lagan obrok, i to između 18 i 19 sati. Težak obrok u ovo doba dana ne bi bio dovoljno probavljen i mogao bi, osim taloženja toksina, prouzročiti i gomilanje suvišnih kilograma. Tjelovježba dolazi u obzir između 18 i 19 sati, ali ne kasnije jer nas može previše stimulirati te poremetiti ciklus spavanja. Pokušajte se pripremiti za počinak što je ranije moguće. To je važno za poboljšane kognitivne funkcije, dug i zdrav život.

Noćni pitta ciklus - od 22 do 2 sata

To je vrijeme kada vlada pitta, koja svojom stimulirajućom energijom može ubrzati rad uma i uvjeriti nas da smo noćni tip. To je vrijeme kada jetra, najveći pitta organ ili organ vatre u tijelu, aktivno izbacuje toksine i pripremaju tijelo za sljedeći dan. Ako u tom razdoblju spavamo, podržavamo iznimno važno unutarnje samočišćenje tijela. Iako pitta daje dozu energije i kreativnosti, trebali bismo izbjegavati ostajati budni dugo u noć jer nas aktivna priroda pitte može spriječiti da zaspimo. Satovi sna prije ponoći najviše nas obnavljaju te su mnogostruko važniji nego sati sna nakon ponoći.

Ako redovito idemo spavati poslije ponoći, a uz to posežemo i za kasnim obrocima, remetimo prirodni ciklus i smanjujemo sposobnost tijela da učinkovito izbacuje toksine. Problem se neće pojaviti ako se to događa s vremena na vrijeme, nego mjesecima i godinama uzastopno. Još jedan od razloga protiv kasnih zalogajčića jest i činjenica da se tijelo noću prirodno hladi kroz kožu. Ako je tijekom noći sustav zaposlen probavljanjem, ta toplina ostaje u tijelu, što može uznemiriti san.

Noćni vata ciklus - od 2 do 6 sati

Ovo je razdoblje osobito cijenjeno među meditantima različitih tradicija diljem svijeta kao savršeno vrijeme za postizanje viših duhovnih stanja. U te se sate priroda počinje buditi. Ako i mi to uspijemo, bit ćemo puni poleta i kreativnosti tijekom cijelog dana.

Željka Ciganović, magistra joge i savjetnica za prirodnu medicinu

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci