5 dobrih razloga za šalicu zelenog čaja

Ne samo da krijepi, oslobađa od stresa i napetosti ili budi, već puno više od toga...

Za zdravo srce

Pijenje crnog i zelenog čaja može zaštititi od nekih oboljenja srca. Tajna je u flavonoidima, snažnim antioksidansima koji neutraliziraju slobodne radikale.

Zaštita od raka

Studija provedena u Kini pokazala je da se kod konzumenata čaja vjerojatnost razvijanja karcinoma jednjaka i želuca upola manja u odnosu na osobe koje ga ne piju. Studijom u Japanu uočeno je da više od tri šalice zelenog čaja na dan mogu zaštititi od ponovne pojave karcinoma dojke.

Za zdrave kosti i zube

Istraživanje je pokazalo da oni koji tijekom nekoliko godina dnevno piju čaj imaju dobro očuvanu gustoću kostiju. Ključ je u visokom udjelu fluorida u zelenom čaju koji također povoljno djeluju na čvrstoću cakline, sprječavaju nakupljanje plaka i štite zubno meso.

Za održavanje težine i kao pomoć pri mršavljenju

Redovito dnevno pijenje zelenog čaja ubrzava metabolizam i lakše sagorijeva višak kalorija.

Za zaštitu kože

Visok udio antiksidansa u zelenom čaju, uključujući vitamine E i C, zasigurno usporava procese starenja kože. Zato je zeleni čaj sastojak sve većeg broja kozmetičkih proizvoda. Antioksidansi nas mogu zaštititi i od promjena strukture DNK prouzročene štetnim utjecajem UV-zraka, pa se znanstvenici u SAD-u bave razvijanjem krema koje bi sadržavale sastojke nađene u zelenom čaju radi zaštite od karcinoma kože.

Izvor: Elle.hr

N.P.

Ostali članci