5 dobrih djela koja možete činiti svaki dan

Nije tajna da ono što dajte to i dobivate. Dobre se stvari događaju dobrim ljudima; to je jednostavno način na koji Svemir djeluje. Kada bismo imali priliku biti dobri umjesto da smo okrutni, zašto ne bismo ljude obasipali dobrotom svakoga trenutka?

“Ono što činite drugima, činite i samima sebi.“ – Eckhart Tolle

Mala dobra djela za ljude koje volite ne znači da morate učiniti nešto komplicirano ili spektakularno. Pokazivanje dobrote može biti i tek mala promjena stava…

Slušajte i mogli biste naučiti. Dajte i bit će vam dano.

Otvorite se za novo

Naučite prestati osuđivati i biti otvoreni. Zaboravite ono što ste mislili da znate. Napravite prostora za novo znanje koje ćete dobiti od nove osobe i pred vama će se početi otvarati ljepši svijet. Ne možete uvijek biti u pravu... zato nekom drugom pružite priliku da bude.

Slušajte

Dajte ljudima priliku da govore. Želite s nekim podijeliti svoje znanje, stoga pružite priliku drugima da učine isto. Iznenadite i razveselite druge svojom sposobnošću da šutite i slušate bez predrasuda. Vaše dobro djelo može značiti da jednostavno saslušate što netko ima reći – ali da zaista slušate i ne skrećete razgovor na sebe. Nemojte sebe stavljati u centar pažnje.

Budite iskreni

Biti dobar znači biti iskren. Nemojte ljudima davati kratke odgovore poput “dobro“, “u redu“ ili “ok“. Kada vas netko nešto upita, budite iskreni, izložite se i razgovarajte. Ako su se oni usudili pitati vas nešto, učinite im uslugu i pružite im iskren odgovor. Ne morate im otvoriti dušu, ali se ipak potrudite i dajte im na važnosti, to je najmanje što možete učiniti ako ste u potrazi za dobrim djelima.

Ne budite sebični

Budite nesebični. Kada smo umorni i nervozni, iako nesvjesno, često pokazujemo sebičnost u svojim postupcima. U takvim trenucima potrebno je osvijestiti kako vaši postupci utječu na druge. Ponavljamo, ne morate učiniti ništa posebno, jednostavno se pokušajte staviti na njihovo mjesto i nemojte činiti nešto što sami ne biste htjeli proživljavati.

Naglasite tuđe kvalitete

Skrenite pažnju sa sebe i naglasite prekrasne kvalitete osobe u čijem ste društvu. Nije teško: kada ste ponosni na sebe zbog nečega, počet ćete primjećivati slične kvalitete kod drugih. Umjesto da hvalite sami sebe, komplimentirajte ono što vidite u toj osobi. To će vam donijeti neku vrstu mira i povezanosti za koje niste ni znali su vam potrebni.

Dobivate ono što dajete, stoga širite dobrotu. Naravno, ako je to ono što želite dobiti.

Izvor: Oprah.com

Pripremila Tena Ožegić

Ostali članci