10 predmeta koji kriju najviše bakterija (i kako ih očistiti)

Iako je takav „izračun“ teško pojmiti, a pogotovo prihvatiti, na američkom Sveučilištu Stanford došli su do zaključka kako na našim telefonima ima 18 puta više bakterija nego li na kvaki zahodskih vrata! Nakon što zapanjujuću statistiku ipak prihvatimo, valja nam prionuti na čišćenje i takvih, po naše zdravlje potencijalno opasnih predmeta i površina – od telefona, preko zavjesa za tuširanje i tuševa, do, primjerice, četkica za nanošenje make-upa

1. Telefon odnosno mobitel potrebno je povremeno nježnim kružnim pokretima očistiti tkaninom od mikrofibre umočenom u toplu vodu s deterdžentom za suđe, jednako tako i prostor između tipki telefona.

2. Pravo leglo bakterija nalazi se i na našim tipkovnicama laptopa odnosno kompjutora, koje ćemo najefikasnije očistiti dezinfekcijskim maramicama, koje prvo treba dobro stisnuti kako bi iz njih izašao višak tekućine. Odmah nakon brisanja vlažnom maramicom, tipkovnicu treba prebrisati krpom od mikrofibre.

2. Glava tuša je također vrlo primamljivo „stanište“ bakterijama odnosno gljivicama, kojih ćemo se riješiti tako što ćemo barem jednom u pola godine tuš preko noći umočiti u alkoholni ocat, koji će uklanjanjem nakupljenih bakterija i gljivica poboljšati i mlaz vode.

4. Promjena boje na dnu zavjese za tuširanje upućuje na nakupljene gljivice, čiji se nastanak može spriječiti jednostavnim rastezanjem zastora svaki put nakon tuširanja, kako bi se on brže osušio, dok ga je periodično potrebno i oprati u perilici rublja na 30 stupnjeva u otopini sode bikarbone i alkoholnog octa, stavljene direktno u „bubanj“.

spužvica i sapuni5. Spužvice za pranje suđa, sanitarija ili spužve za tijelo nije dovoljno samo dobro ocijediti i osušiti kako se na njima ne bi sakupljale bakterije, već ih je povremeno potrebno i dezinficirati. U zdjelu vode doda se malo alkoholnog octa ili limunovog soka te spužve umoči u tu tekućinu, a zdjela zatim stavi u mikrovalnu pećnicu na visoku temperaturu na jednu minutu, što će uništiti sve bakterije.

6. Jednom mjesečno potrebno je očistiti i perilicu za suđe, kao i perilicu rublja, i to tako što ćemo u njih staviti šalicu alkoholnog octa te upaliti program pranja na najmanje 60 stupnjeva. Općenito je potrebno izbjegavati korištenje prevelikih količina deterdženata za pranje, te vrata mašine između pranja ostavljati lagano odškrinutima. Ako se na gumenim brtvama mašine nakupilo prljavštine, najbolje ju je očistiti mješavinom vode i izbjeljivača, u omjeru pola-pola, u koju ćemo, u rukavicama,  umočiti bijeli ručnik i njime dobro obrisati gumu. Ručnik zatim ocijedimo i na pola sata ga ostavimo na gumi, pritisnutog vratima mašine.

7. Tijekom svakog sata sna mi u svojim krevetima ostavimo nevjerojatnih 40 tisuća odumrlih stanica kože, kaže pak nevjerojatna statistika koja nas  tjera da posteljinu na krevetu mijenjamo jednom tjedno do najmanje dvaput mjesečno, dok je svakih šest mjeseci potrebno „isklofati“ i madrac na kojem spavamo, i zatim mu okrenuti stranu. Nakon „klofanja“ ga, međutim, možemo posipati i sa šalicom sode bikarbone, ostaviti tako na sat vremena, a zatim sodu usisati. Na isti način možemo povremeno očistiti i osvježiti i svoje tepihe kao i, primjerice, plišane igračke i druge predmete od tkanine, koje ne možemo prati.

8. Soda bikarbona će preko noći upiti i vlagu iz naših cipela, u kojima se osjeća ružan miris ,no ako to nije dovoljno, cipele možemo oprati na laganom programu u perilici rublja, tako što ćemo ih prethodno staviti u staru jastučnicu, i zavrtjeti u bubnju zajedno sa nekoliko ručnika ili jastučića. Prije nošenja, cipele je potrebno dobro osušiti kako ne bi ponovno u njima nastala plijesan, no nju je moguće spriječiti i tako što ćemo unutrašnjost cipela pokapati s nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca.

9. Profesionalni vizažisti, ali i dermatolozi savjetuju da se četkice za nanošenje make-upa očiste barem jednom mjesečno, u protivnom će i one postati leglo bakterija koje mogu naštetiti našem zdravlju. Dovoljno ih je pošpricati mješavinom destilirane vode i alkohola, te pustiti da se dobro osuše na zraku, ili ih pak oprati u vodi sa sapunom, osušiti ručnikom i sušilom za kosu.

10. Oprez je potreban i s olovkama za oči i usta, čije je korištenje nužno izbjegavati u slučaju infekcije oka ili herpesa, kako virusi ne bi ostajali na njima. S vremena na vrijeme olovke treba također poprskati otopinom vode i alkohola te pustit da se osuše.

Gabrijela Pajić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci