Umjetno ili pravo božićno drvce? Imamo bolju ideju!

Ljudi koji vole ukrašavati domove za Božić često se susreću s dilemom oko božićnih jelki: trebaju li kupiti umjetno, plastično drvce ili pravo, ali mrtvo? Novi trend iznajmljivanja božićnih drvaca mnoge spašava od tog izbora

7 milijuna stabala u smeću samo zbog tri tjedna zadovoljstva

Iznajmljivanje božićnog drvca u Londonu nudi pravo drvo uzgojeno u tegli, omogućava kupcima da uživaju u njemu nekoliko tjedana, a zatim ga pokupe u siječnju i odvezu na farmu gdje drvo može i dalje rasti.

To je unosan sporedni posao za vlasnike Catherine Loveless i Jonathana Mearnsa, koji su osnovali tvrtku London Christmas Tree Rental. "Sve je započelo hodanjem ulicama Londona u siječnju između groblja božićnih drvca kada je Jonathan zaključio da je dosta".

Na web stranici tvrtke stoji: "S obzirom na to da svake godine 7 milijuna stabala odlazi na odlagališta zbog tri tjedna zadovoljstva, mora postojati bolji način za uživanje u božićnim drvcima."

Svake godino kitite isto božićno drvce

Cijene najma kreću se od oko 40 do 70 britanskih funti, odnosno od oko 300 do 580 kuna. Dodajte 10 funti (oko 80 kuna) u svakom smjeru za dostavu i preuzimanje, plus 30 funti (oko 250 kuna) pologa, pa stablo za najam može stajati više od mnogih posječenih ili umjetnih stabala.

Osim toga, za stabla koja su dobro njegovana depozit se vraća. Kupci također imaju mogućnost besplatnog sakupljanja i odvoženja drveća.

London Christmas Tree Rental potiče kupce da imenuju svoja stabla tako da ove biljke djeluju poput člana obitelji. Ako kupcu njegovo drvo priraste srcu, može se dogovoriti da će isto imati i sljedeće godine - do određenog stupnja. Kada drvo naraste više od dva metra tada se prebacuje iz tegle i sadi u šumu.

Najam božićnih drvaca u Zagrebu

Osim u Londonu, ova je usluga dostupna i kod nas. U Hrvatskoj, s naglaskom na Zagrebu, također postoje servisi za najam božićnih drvaca za sve koji svoje drvce nakon blagdana ne žele baciti. Na Facebook stranici “Najam božićnih drvaca“, stoji: “Najam živih božićnih drvaca visine 100-130 cm u tegli. Cijena od 200 do 300 kn. U cijenu uključena dostava i odvoz na području Zagreba“.

Drvca se presađuju iz zemlje u dovoljno veliku teglu te vam se dostavljaju. Ako po drvce dođete sami, cijenu umanjuju za trošak dostave (30-100 kn). Nakon što božićno vrijeme prođe, možete isporučeno drvce zadržati tj. kupiti po cijeni od (dodatnih) 50-150 kn ili će ga firma odvesti te ponovno presaditi u zemlju. Pritom drvce možete i "posvojiti" tj. možete pratiti njegov rast na našem polju do sljedećeg Božića. Ovisno o vašim željama, mi ćemo vam slati slike "posvojenog" drvca ili ga možete na našem polju posjećivat“.

Također, servis za najam božićnih drvaca “Božićna drvca Zagreb“ obitelji Crnković nudi najam drvaca privatnim ali i poslovnim korisnicima za potrebe uređenja raznih prostora. Svake godine njihova drvca ukrašavaju mnogobrojna događanja u Zagrebu, privatne proslave, terase restorana, neke trgove, prilaze objektima i slično

Pročitajte i:

Bor, zvončići, vijenac: Što simboliziraju ukrasi božićnih blagdana?

Ukrasi za bor iz kućne radinosti

Koji je simbol božićnog drvca u kršćanskoj tradiciji?

Božićno drvce za svaki dom

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci