Pa vi imajte džunglu doma! 10 sobnih biljaka koje su štetne za kućne ljubimce

Posljednjih godinu dana ljudi su imali pojačanu potrebu za uzgojem biljaka u vlastitom domu. Zelenilo u stanu može oživjeti dom i poboljšati mentalno blagostanje. Ipak, neke biljne vrste mogu biti štetne za nas i naše kućne ljubimce

Biljke otrovne za ljubimce

U posljednjih tjedan dana za 50 posto je poraslo pretraživanje na Googleu o biljkama koje su otrovne za mačke. London Furniture Disposal pokušao je otkriti koje su sobne biljke najštetnije i koliko su česte u našim domovima. 

Jako otrovne sobne biljke

Pathos (Zlatni puzavac) - 355 000 pretraživanja mjesečno

Zlatni puzavac izuzetno je popularna sobna biljka zbog svog atraktivnog uzorka i jednostavne njege. Lako ga je nabaviti i nije skup. Poput spatifiluma, siguran je za dodirivanje, ali je otrovan za kućne ljubimce kad se konzumira. 

zlatni puzavac

Spatifilum - 326 000 pretraživanja mjesečno

Spatifilum ima detoksikacijske osobine (štiti od štetnih zračenja). Vrlo je lijep i smatra se jednom od najpopularnijih cvjetnih sobnih biljaka. Ima veliko lišće i jednostavan je za održavanjem. Ali imajte na umu, otrovan je za kućne ljubimce ako se konzumira.

spatifilum

Kaladij ili slonovo uho - 181 000 pretraživanja mjesečno

Poznata po lijepim bojama i lišću baršunastom na dodir ova je biljka vrlo zahvalan stanovnik svakog doma. Biljku držite podalje od djece i kućnih ljubimcima jer listovi ako se jedu mogu izazvati otekline, bolove u očima, proljev i povraćanje.

kaladij

Kala - 166 000 pretraživanja mjesečno

Iako se ova biljka obično uzgaja na otvorenom, predivno izgleda u unutarnjim prostorima. Međutim, ova biljka sadrži kristal kalcijevog oksalata koji može prouzročiti oticanje i bol pri gutanju ako se konzumira. 

kala

Cikas palma – 63 000 pretraživanja mjesečno

Ove sobne biljke izuzetno su atraktivni dodaci domu zbog svog egzotičnog izgleda. Međutim, nemojte se zavaravati, jer je vrlo toksična kad se proguta, što uzrokuje povraćanje, proljev, a ponekad i zatajenje jetre.

cikas palma

Umjereno otrovno

Filodendron - 680 000 pretraživanja mjesečno

Ova sobna biljka spektakularnog izgleda potječe iz južnoameričkih prašuma i zasigurno zaslužuje svoje grčko ime 'stablo koje voli' zahvaljujući lišću u obliku srca. Ali pripazite jer je potencijalno otrovan. Ova biljka sadrži nadražujući biljni sok pa je važno držati podalje djecu i kućne ljubimce.

filodendron

Svekrvin jezik - 468 000 pretraživanja mjesečno 

Ova je biljka prvenstveno poznata po svojim dugim listovima poput mača i po tome što je sporo rastuća biljka, što je čini nevjerojatno lakom za održavanje. Iako je svekrvin jezik koristan zbog svojih svojstava pročišćavanja zraka, ta je biljka umjereno štetna za ljude i kućne ljubimce.

svekrvin jezik

Difenbahija - 217 000 pretraživanja mjesečno

Ova bujna i raskošna biljka dobro će podnijeti slabije osvjetljene prostorije i nije pretjerano zahtjevna za održavanje. Ovaj tropski grm ima prekrasne nijanse listova krem, žute i bijele što ga čini savršenom biljkom koja će uljepšati vaš dom. Ali sadrži oksalnu kiselinu i kristaliće kalcijeva oksalata koji mogu uzrokovati osjećaj pečenja i oticanje usana, jezika i jednjaka ako se konzumira.

difenbahija

Singonij – 99 000 mjesečnih pretraživanja

Vezan za biljku filodendron, singonij je relativno jednostavan za njegu. Grmolikog izgleda i srcolikih listova, ova je biljka blage toksičnosti.

singonij

Bršljan – 81 000 pretraživanja mjesečno

Bršljan je vjerojatno jedna od najpoznatijih biljaka penjačica. Prekrasnih je listova i vrlo je popularna ukrasna biljka u zadnje vrijeme Također je poznato da uzrokuje slabost, povraćanje, oticanje grla, dermatitis, osip i ataksiju.

bršljan

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci