Neuroarhitektura: Pet elemenata za sreću kod kuće

Interijer i atmosfera doma snažno utječu na naše raspoloženje i život. Iako se najviše studija o korištenju neuroarhitekture odnosi na javne ustanove, to ne znači da takve savjete za uređenje ne možemo primijeniti i u svom domu da bismo se osjećali mirno, sretno i opušteno

Svjetlost - Dok bi prostorije poput kuhinje i dnevnog boravka trebale obilovati dnevnim svjetlom, za spavaću sobu je važniji mrak jer čak i mala količina svjetla (npr. koje odašilju elektronički uređaji) može omesti lučenje melatonina. Bez tog hormona pospanost ne nastupa u vrijeme prikladno za spavanje, zbog čega ostajemo dulje budni i propuštamo vrijedan dio sna. Stoga dobro zamračite prostoriju u kojoj spavate, a televizor i ostale elektroničke uređaje premjestite u drugu prostoriju.

Oblici - Istraživanje s Harvarda pokazalo je da u prostorijama s namještajem ravnih i strogih linija te oštrim ukrasnim predmetima osjećamo opasnost i negativnost. Nasuprot tome, namještaj ili ukrasi zaobljenih linija stvaraju osjećaj ugode i zadovoljstva. Studija s Kalifornijskog sveučilišta čak je pokazala da zaobljeni namještaj i dekoracije jače stimuliraju moždanu aktivnost od pravokutnih. To ne znači da trebamo urediti stan prema katalogu iz 70-ih godina, dovoljno je da nekoliko detalja bude zaobljenih linija, primjerice, da na pravokutni stolić stavite okruglu vazu ili okruglim jastucima ublažite ravne bridove kauča.

Urednost - Zbog neprestanog i kompleksnog procesa odlučivanja naš se mozak može iscrpiti i zbog umora početi odabirati jednostavnije opcije, primjerice, naručivanje jela iz restorana umjesto kuhanja. Kako bismo mu olakšali, dovoljno je smanjiti broj svakodnevnih sitnih odluka. Primjerice, pobrinite se da vam odjeća bude urednije složena u ormaru da biste lakše odlučili što odjenuti i redovito pospremajte kako se ne biste svaki dan zamarali raščišćavanjem nereda i traženjem stvari.

Red u domu znači red u umu

Zazelenite dom - Svježe cvijeće i lončanice, pa čak i slike prirode, smanjuju stres i poboljšavaju koncentraciju. Ako vam cvijeće „ne ide od ruke“, a svejedno biste voljeli zazeleniti dom, mirni i zeleni ljiljan, aloja i sabljica (svekrvin jezik) lako se održavaju, a prema NASA-inom istraživanju, te su biljke i odlični čistači zraka.

Promjene - Kako biste sebi ili svom djetetu poboljšali moć učenja, povećali plastičnost neuronskih veza i poboljšali raspoloženje, svake godine u domu napravite veću preinaku - popravite ono što je dotrajalo ili ne funkcionira, promijenite raspored namještaja... Kada razbijemo rutinu, mozak izlažemo novim podražajima koji zahtijevaju istraživanje i poboljšavamo njegov rad.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci