Morski kolaž od vaših fotografija

Scrapbooking, tehnika ukrašavanja obradom papira, najčešće se koristi za uređivanje fotoalbuma, slaganjem slojeva odgovarajućih papira i ukrasa. Doradom svakog sloja papira i dekorativnih elemenata možete uokviriti vlastite fotografije s odmora ili slike koje u vama bude pozitivne asocijacije poput slika plaže, opuštanja, prirode ili slično. Na ovaj način možete vrlo originalno izložiti svoje fotografije izbjegavajući klasične okvire. Možda vas naše ideje potaknu da izradite koju fotografiju umjesto da ih čuvate u digitalnom obliku i zaboravite na njih

Nakon što odaberete fotografije koje želite uokviriti i istaknuti potrebno je prikupiti sljedeće materijale: odgovarajući scrapbooking papir koji će služiti kao okvir za sliku (u ovom slučaju je to papir koji imitira izgled drvenih dasaka), karton koji će služiti kao podloga cijelog rada (za izradu ovog okvira to je papir bež boje) te školjkice, žigove, špage, kartone raznih boja i slične elemente koji će vas asocirati na more.

dekoracije 7 dekoracije 6

Počnite tako što ćete izrezati slike koje želite istaknuti. Ako ih izrezujete iz časopisa, kao što smo mi učinili, stavite podlogu za rezanje ispod željene slike i izrežite je skalpelom. Na taj način imat ćete čisti rez i sačuvati časopis. Potom izrežite okvire za slike od scrapbooking papira – neka budu oko centimetar širi od same slike.

dekoracije 5 dekoracije 4

Zalijepite sliku na taj papir i dobit ćete lijep okvir. Poigrajte se detaljima poput čvorova od špage koje na karton možete jednostavno zalijepiti ljepilom za papir ili čak drvo. Rukom iscrtajte sitne elemente poput sunca, školjaka, crtica, pruga ili pak svjetionika ako ste vješti u tome. Pustite mašti na volju! Ako imate žigove i boje za njih, možete se poigrati otiscima. Nanesite boju za žigove po samom žigu, zalijepite ga za akrilni blok s glatke strane te pritisnite ondje gdje želite da ostane trag/crtež.

dekoracije 3 dekoracije 2

Bojom za žigove također možete dati dodatnu dimenziju i rubovima papira. Laganim potezima horizontalno položenom spužvicom koja sadrži boju za žigove prelazite preko bridova papira. Pripazite samo na boje koje koristite prilikom izrade i ukrašavanja da biste na kraju imali povezanu sliku.

Ovakav scrapbooking blok uvijek možete objesiti kvačicama za špagu i poigrati se stavljajući nove detalje i izmjenjujući ih prema vašem raspoloženju ili pak godišnjem dobu.

dekoracije 1 dekoracije

 

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci