Kako prešati biljke i cvijeće

Moderno prešanje bilja i lišća odličan je način na koji možemo očuvati njihovu ljepotu, a u isto vrijeme i doprinijeti unutarnjem uređenju prostora. Potražite oblike s kojima se možete poigrati pa ih grupirajte nasumično ili uredno – efekti oba stila aranžiranja su zapanjujući...

Za prešanje bilje potrebni su vam:

  • vrtne ili obične škare
  • posude za sortiranje i čuvanje biljaka u vodi
  • mali valjak za ravnanje listova i cvijeća
  • skalpel za rasijecanje većeg cvijeća, poput hibiskusa
  • preša za cvijeće
  • pamučna tkanina, muslin ili upijajući papir koji se stavljaju između cvjetova ili listova
  • staklo i/li okviri

biljke biljke


Postupak:

  • Cvijeće za herbarij berite u rano jutro, kada ispari rosa i netom nakon što se latice otvore, a ne sredinom dana jer tada nije u svom vrhuncu
  • Odmah nakon branja uronite peteljku u hladnu vodu pa je pod vodom ukoso odrežite i pustite da odstoji kako bi upila što je moguće više vode
  • Uklonite eventualnu prašinu i obrišite lišće.
  • Pažljivo valjkom prešajte cvijeće i lišće.
  • Ako nemate prešu za cvijeće, teške knjige i jedna, dvije cigle također će dobro poslužiti. Upijajući papir ili muslin stavite između cvijeća – ostavljajući pola centimetra razmaka između svakog biljnog materijala.
  • Prešu s cvijećem zatim pospremite na hladno i suho mjesto pa pričekajte tjedan dana, a potom, ako bude potrebno, zamijenite papire i ostavite još 2 -3 tjedna.
  • Vaše cvijeće ili lišće sada bi trebalo biti spremno za izlaganje i postavljanje u okvir.

Inspiracija: Moderno prešanje cvijeća

Savjet plus:

  • Većem lišću, cvijeću i bilju može biti potrebno 2 - 3 tjedna da se potpuno osuši.
  • Danas je moguće koristiti mikrovalnu pećnicu za sušenje manjih cvjetova i na taj se način mogu prešati u samo nekoliko minuta.
  • Ruže su poznate po tome da ih je teško prešati pa radije potražite cvijeće s plosnatim pupoljcima, poput maka – s njima se uglavnom postižu dobri rezultati, kao i s tulipanom, uresnicom, kalom, ljiljanom, alstromerijom, sunovratom, frezijom i lizijantusom.
  • Biljke čije se lišće dobro preša su: paprat asparagus, paprat leatherleaf, kućna paprat, srebrna pepeljuga (pustenasti kostriš), peruanski papar (Schinus molle), gospin vrisak, zimzelena liriopa, monster i neki filodendroni.
  • Aromatično bilje i lišće mladog povrća također dobro izgleda nakon prešanja i lijep su ukras kuhinja.
  • Prešano lišće i cvijeće s vremenom blijedi, ali ako nisu direktno izloženi sunčevim zrakama, njihov će vijek trajanja biti dulji.
  • Staklo je jedan od najboljih odabira za biljne eksponate, ali i pleksiglas, odnosno lijevano akrilno staklo, također može dobro poslužiti.

Stiliziranje: Janine Vermeulen, foraged.co.za

Vicki Sleet/ bureaux.co.za

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci