Kako odabrati božićnu zvijezdu

U godišnjem dobu s malo sunčeve svjetlosti, cvjetne biljke znače nadu u novo probuđeni život. Pravi simbol za to su božićne zvijezde. U klasičnoj crvenoj ili u pastelnim bojama, ta biljka koja cvjeta tijekom zime daje slavljeničko ozračje. Kako bi što dulje ukrašavala vaš dom, saznajte kako odabrati kvalitetnu božićnu zvijezdu te kako je čuvati kod kuće

Odabir

Svatko tko želi dulje uživati u božićnoj zvijezdi, neka odabere biljku gustog i snažnog lišća, propupala cvijeta i bez vidljivih oštećenja. Donji listovi trebaju biti tamnozeleni, a uz cvijet šareni. Biljke s mnogo zelene boje oko rubova latica ili one kojima je lišće otpalo ili požutjelo nisu najbolji izbor.

Korijenje ne bi trebalo biti ni suho ni natopljeno vodom. Izbjegavajte biljke koje su izložene propuhu ili stoje na otvorenom, na niskim temperaturama. Božićna zvijezda trebala bi biti dva i pol puta veća od promjera posude u koju je posađena.

Čuvanje

Pri odabiru mjesta za ovaj božićni cvijet dobro je izbjegavati propuh, jako sunčevo svjetlo te previše suhu ili zagrijanu prostoriju. Biljka ne bi trebala dodirivati hladne prozore ni biti u blizini radijatora. Idealna temperatura je između 15 i 22 stupnja.

Potrebno ju je pažljivo zalijevati mlakom vodom otprilike svaki drugi dan ili onda kad je zemlja suha. Izbjegavajte vodene lokvice ispod teglice. Ako se korijen osuši, biljka u početku reagira odbacivanjem lišća.

Za razliku od prekomjerne vlage, božićna zvijezda može preživjeti kraće razdoblje suše. Samo je počnite zalijevati i biljka će oživjeti. Ako listovi nastave opadati, često je prekasno za pomoć jer lišće koje otpadne ne raste iznova. Kada biljka ogoli, jedino je rješenje kupiti novu. Uspijete li je očuvati i nakon blagdanske sezone, trebalo bi je jednom mjesečno prihranjivati gnojivom za sobne biljke.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci