Izradite morski hvatač snova

Za izradu hvatača snova, dreamcatchera koji će, prema legendama, hvatati vaše loše snove, potrebno je malo vremena i strpljenja te nekoliko sitnica. Potrebni su vam tabletić, žica ili već napravljeni ‘prsten’, mnoštvo traka, kožica, perje i perlice u nijansama koje volite. Kako je riječ o morskom štihu, odlučili smo se za trakice u bijeloj boji i bojama pijeska

Izradu započnite omatanjem trakice oko žice koju ste oblikovali u krug. Obratite pažnju na veličinu tabletića i žičanu osnovu, krug napravite nekoliko centimetara većim od tabletića. Na početku ostavite 10 centimetara više trake pa počnite omatati pazeći da se podloga ne vidi.

Da biste lakše omotali traku oko kruga, poslužite se jednostavnim trikom; zakvačite kvačicom već namotani dio trake da je ne biste morali sve vrijeme držati. Na taj način omotajte cijeli krug bez korištenja ikakvog ljepila te krajeve trakica (onaj kojim ste počeli i onaj kojim ste završili) čvrsto zavežite i odrežite 10-ak centimetara od čvora. Pri vrhu, trakice ponovo zavežite čvor da biste pomoću njega objesili hvatač snova.

dekoracije 2 dekoracije 1

Nakon što ste namotali puni krug, položite ga na stol, u sredinu stavite tabletić i bijelim koncem počnite spajati tabletić i žičani krug. Kroz vrh tabletića provucite konac (možete velikom bijelom plastičnom iglom, no prstima je ponekad spretnije) te ga omotajte oko žičanog kruga. Isto učinite sa svim vrhovima tabletića te ćete ga na taj način spojiti s osnovom. Kraj bijelog konca zavežite u čvor te laganim povlačenjem tabletića i konca namjestite da „sjedi" u sredini kruga.

Sada slijedi zabavan dio – ukrašavanje. Trakice, čipke i kožice koje ste pripremili pričvrstite na donji dio žičanog kruga tako što ćete primiti krajeve trakica i provući ih oko žice te kroz sredinu same trakice. Na taj način ćete ih pričvrstiti, a izgledat će puno urednije nego da vežete čvorove. Na trakice nanižite perlice koje želite. Ispod svake perlice napravite mali čvor da perlica ne bi ispala.

 dekoracije 3 dekoracije 4

Na mjestima na kojima želite staviti i perje, kapnite malo vrućeg ljepila u perlicu i ugurajte perce kroz perlicu. Zajedno će izgledati jako lijepo te će se čvrsto držati pa neće popadati njišući se na vjetru. Na trakice možete zalijepiti školjke i druge elemente koji vas asociraju na more. To je također najlakše učiniti pomoću vrućeg silikonskog ljepila, no ne zaboravite pomoći si čačkalicom ili nekim drugim predmetom kako se pri korištenju ne biste opekli. Ako ih stavite više, možda će i povremeno zveckati, a vi ćete dodatno uživati.

dekoracije 5 dekoracije

Suzana Antonić, www.omnisart.com

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci