Ideje za uredniji dom: Organizirajte smočnicu

Zaslužujete i organiziranu smočnicu, a u tome će vam pomoći opisani koraci (slika desno). Naravno, svaka je smočnica drukčija, stoga te korake prilagodite svojim potrebama. Ako nemate pravu smočnicu, ove iste savjete primijenite za organizaciju ormarića ili polica koji je zamjenjuju

ISPLANIRAJTE Prije nego što počnete, pobrinite se da imate dovoljno kutija, većih posuda za više stvari i plastičnih posuda za hranu s hermetičkim poklopcima. Vidjet ćete, pokazat će se vrlo korisnim, no želite li početi i bez toga, možete samo na kuhinjskom stolu razvrstati hranu.

PRIPREMITE Rasporedite prazne kante, košare i posude na kuhinjski stol ili samo raščistite površinu kako biste dobili mjesto za nove stvari.

RAŠČISTITE Izvadite sve iz smočnice. Provjerite rokove trajanja i bacite proizvode kojima je rok istekao, kao i otvorena pakiranja onih proizvoda koje nikada ne koristite bez obzira na rok. Neotvorena pakiranja proizvoda koje ne koristite možete donirati socijalnoj samoposluzi.

ORGANIZIRAJTE Slične proizvode stavite u košare na stolu (ili ih, ako ne koristite košare, složite po kategorijama). Smočnica će izgledati lijepo i uredno složite li hranu u veće plastične posude. Svaka obitelj imat će svoje kategorije, a mogle bi uključivati ove: škola, doručak, tjestenina, kolači, umaci, kruh, grickalice, prilozi i tako dalje. Također, vrećice i kutije u kojima su pakirani suhi proizvodi možete isprazniti u prozirne plastične posude ili staklenke.

OČISTITE Kada ste sve razvrstali u kategorije, obrišite smočnicu, pometite pod i prebrišite ga vlažnom krpom. Neka bude lijepa i čista prije nego što sve vratite natrag.

OZNAČITE Na svaku posudu i košaru stavite naljepnicu. Također, kartončić s nazivom možete objesiti na veće posude i košare ili sprijeda na policu na kojoj stoje.

SLOŽITE Sve uredno organizirane kutije i posude stavite na njihova mjesta. Uživajte u svojoj praktičnoj i organiziranoj smočnici!

dom

Formula urednog doma, mirnog uma i sretnog srca

Napravite lažno predsoblje

Uredite starinski ormar za svoje dijete

Napravite prirodna sredstva za čišćenje kupaonice

Iz knjige Tony Hammersley ‘Dobro organiziran dom’ (Školska knjiga 2017.)

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci