Boja duhovnosti za stabilnost u domu

Boje indirektno utječu na sam život, a ove godine u uređenju interijera posebno se preporučuje ova boja...

Boje kojima smo okruženi djeluju na naše raspoloženje, reakcije na svakodnevne događaje, potiču nas ili opuštaju, pobuđuju emocije, inspiriraju na kontemplaciju… Tako indirektno utječu na sam život.

Boja koja obogaćuje duh

Nekoliko svjetskih instituta koji se bave proučavanjem utjecaja boja na nas na kraju svake godine najavljuju trendove za sljedeće sezone, koji se zatim primjenjuju na modu, uređenje interijera, industrijski i grafički dizajn te ostale grane primijenjene umjetnosti. Najutjecajniji među njima je Pantone Color Institute, a on je za 2015. odabrao duboku nijansu crnog vina marsala. Opisana je kao nijansa koja obogaćuje um, tijelo i duh te zrači samopouzdanjem i stabilnošću.

Baš poput vina po kojem je dobila ime, priziva užitak poput onog nakon dobrog jela koje nam je napunilo sve stanice u tijelu, utoplilo dušu i opustilo um. Svojom toplinom može zagrliti zid, obojiti neki dekorativni detalj ili čak ključni element u prostoriji poput naslonjača. Zbog teksture, karakteristike joj se pojačavaju na tkaninama i tepisima, ali je jednako efektna i na kućanskim aparatima. Prizemljujuća, prirodno sofisticirana boja odlična je baza za nadopunjavanje s ostalim bojama i uzorcima.

Irena Zrinski

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci