Sirova riba na meniju

Sirovi komadi ribe za mnoge gurmane prava su delicija. Ako ih pritom uronite u čarobnu marinadu, ogrnete svježim povrćem i aromatičnim začinima, užitak je zajamčen. Losos, tuna, inćuni, škampi ili kozice – birajte sami

Isključivo posve svježa riba

Sirova je riba našim ribarima nešto kao marenda pri svakomu ribanju. Danas se to zove carpacio ili sushi, sashimi i jede se uglavnom kao skupa delicija. Za razliku od netom ulovljene koja se kuša na licu mjesta, po ribarski, ova delikatesna marinira se u limunu ili gorkoj naranči ili balzamičnome octu s maslinovim uljem i malo soli i papra. Sirovoj svježoj ribi cilj je naglasiti i mariniranjem pojačati okus, a ne ga sakriti ili poništiti. Uz sirovu ribu pije se bijelo vino, i to malvazija.

Ako se ikada kod kuće upustite u avanturu pripreme sirove ribe, važno je prije toga ostvariti kontakt od povjerenja s prodavačem u ribarnici. Sirova riba i školjke mogu nositi virus veoma nezgodan za probavu koji se stvara nepravilnim skladištenjem.

Filetiranje

Oštar nož pola je posla jer se riba mora filetirati ribu vrlo tanke komade kako bi se moglo uživati u njezinu okusu, ali i izgledu. Kod sitne ribe važno je precizno zarezati, nakon što se ukloni glava, kako bi se očistile iznutrice, dok se škampi i kozice čiste ručno, na repiće. Ribu poslužite s preprženim kruhom, na rikoli, pomama ili uz svježe začine.

Ukusna, svježa, hranjiva i – za morski đir tako prirodna da je jedu i ribari i gurmani. Iskušajte ovaj zanimljiv recept. Svježa nam je riba duž cijele obale dostupna tijekom ljeta. Još ako se umrežite s ribarima – jest ćete vrhunski.

hrana hrana

Marinada

Za 4 osobe
70 dag tune
70 dag lososa
po ½ kilograma inćuna, kozica i škampa

Svu sirovu ribu, osim lososa kojemu u donju marinadu dodajte 1 dl camparija, marinirajte u 2 dl soka od limuna ili gorke naranče ili balzamičnog octa, 2 dl maslinova ulja s prstohvatom krupne soli i mljevenog crvenog papra. Ostavite svaku marinadu da odstoji bar 2 sata u hladnjaku i poslužite na rikoli, svježim ili sušenim rajčicama, s dodatkom svježega vlasca ili peršina. Na tanjuru je još jedanput prelijte maslinovim uljem i popaprite.

Joško Baće

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci