Raženi kruh

4 dag svježeg kvasca

50 dag raženog brašna

25 dag pšeničnog oštrog brašna

žlica soli

žlica meda od vrijeska

žlica ulja

½ l mlake vode

po 1 šalica sjemenki (buće, suncokreta i sezama)

Pomiješajte raženo brašno i žlicu soli. U toploj vodi rastopite žlicu meda, napravite rupu u brašnu, izlijte vodu s medom i dodajte svježi kvasac. Ostavite 10-ak minuta da odstoji, odnosno da se kvasac nahrani medom i počne djelovati u obliku male pjenice. Nakon toga zamijesite tijesto, dodajte i umijesite sjemenke. Prekrijte posudu krpom i pustite tijesto da se diže. Premijesite tri puta tijekom dizanja tijesta. Namastite kalup i smjestite u njega tijesto. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i pecite dok kora ne postane tamna, što znači da je dno žućkasto, a kruh pečen.

Joško Baće

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci