Patlidžani s pečenim rajčicama

Pravo jelo za ljetni odmor: ova se povrtna delicija priprema iznimno jednostavno, s minimumom uprljanog posuđa

2 patlidžana

3 češnja češnjaka

200 g cherry rajčica

1 žlica sitnog sirovog šećera

4-5 listića metvice

5 žlica ekstradjevičanskoga maslinova ulja

sol i svježe mljeven papar

Patlidžane operite i dobro posušite. Oljuštite dva češnja češnjaka i narežite na ploškice. Patlidžane na mnogo mjesta duboko zarežite oštrim nožićem pa na tim mjestima ugurajte ploškice češnjaka. "Našpikane" patlidžane stavite na velik lim obložen papirom za pečenje te u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Pecite oko 35 minuta. Za to vrijeme operite i posušite cherry rajčice. Preostali češanj češnjaka oljuštite i narežite na tanke ploškice.

Nakratko izvadite iz pećnice lim za pečenje s patlidžanima pa na slobodnu stranu papira za pečenje rasporedite cherry rajčice pomiješane s narezanim češnjakom. Pospite ih sirovim šećerom te pecite 20-ak minuta. Izvadite iz pećnice pa odvojite rajčice i ostavite ih da se ohlade. Provjerite jesu li patlidžani omekšali; ako jesu, izvadite i njih te ostavite da se ohlade dovoljno da ih možete prerezati i izdubiti "meso" žlicom. Narežite ga na kockice i pritom uklonite češnjak. Ostavite u cjedilu 15 minuta da se ocijedi višak tekućine.

Ocijeđene kockice pečenog patlidžana stavite u zdjelu i pomiješajte s nasjeckanom metvicom, maslinovim uljem i prstohvatom soli. Rasporedite u 4 zdjelice pa na to stavite pečene karamelizirane rajčice zajedno s češnjakom s kojim su se pekle. Rajčice prelijte ostatkom maslinova ulja. Poslužite sa sezonskom salatom i hrskavim svježim kruhom.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci