Napravite sami maslac od orašastih plodova

Želite li jelima dati poseban okus, oplemenite ih maslacima od orašastih plodova: badema, oraha, lješnjaka, pistacija, kikirikija, indijskih oraščića... Maslac lako možete sami izraditi pomoću jakog miksera ili blendera.

Postupak pripreme

Radi finoće okusa, ali i lakšeg otpuštanja zdravih prirodnih masnoća i drugih nutrijenata pri miksanju, poželjno je orašaste plodove najprije prepržiti u tavi ili pećnici, dok ne poprime zlatnu boju (pritom treba paziti da ne zagore).

Također će vam trebati i malo strpljenja jer smjesa će poprimiti kremastu i glatku teksturu nakon 10 - 15 minuta razrađivanja mikserom ili blenderom. Prilikom usitnjavanja smjesa će se lijepiti za stijenke posude, pa povremeno isključite uređaj, promiješajte i nastavite miksati.

Za ljepšu teksturu, tijekom miksanja možete dodati vrlo malo maslinova ili kokosova ulja.

Dobiveni maslac lagano posolite, a potom ga miksajte još 1 - 2 minute. Na kraju ga, po vlastitom ukusu, možete „definirati“ raznim dodacima: primjerice, medom ili drugim prirodnim sladilima, poput javorova sirupa i kakaa, ili rastopljenom tamnom čokoladom, cimetom, prirodnim ekstraktom vanilije... Da bi se dodaci proželi s ostalim sastojcima, smjesu još kratko miksajte.

Stavite maslac u staklenku i čuvajte ga u hladnjaku. Tako može stajati otprilike dva tjedna.

Domaći maslac od orašastih plodova odličan je namaz (npr. za sendviče, krekere, palačinke), ali i dodatak kolačima, kremama, smoothiejima, kašama, umacima, juhama, preljevima za salatu..

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci