Bolji i od kumice s tržnice: Napravite domaći krem sir od kupovnog mlijeka

Napravite ukusan, mekan domaći krem sir super-jednostavnom metodom sa samo tri sastojka koja već imate u svojoj kuhinji!

Sastojci:

 • 2 litre punomasnog mlijeka
 • 1 limun (5 žlica limunovog soka)
 • Sol po ukusu

Neobvezni dodaci za aromu:

 • Prstohvat suhog bilja, češnjak u prahu, sušeni čili ili slično

Postupak pripreme:

 1. Započnite ulijevanjem mlijeka u lonac. Zagrijte mlijeko i pustite da zavrije na srednje jakoj vatri.
 2. Čim zakuha, dodajte limunov sok i zatim isključite vatru.
 3. Odložite sa strane na nekoliko minuta dok se mlijeko ne usiri. Primijetit ćete kako nastaje sir i kako ostaje žućkasta tekućina.
 4. U roku od nekoliko minuta trebao bi se formirati sav sir. Usireno mlijeko prelijte kroz gazu i sito da se tekuća sirutka procijedi. Ili možete koristiti rešetkastu žlicu kako biste izvadili sav sir, a tekuću sirutku ostavili u posudi.
 5. Isperite usireno mlijeko hladnom vodom. To će vam pomoći da se riješite suvišne sirutke, koja prijanja na komade sira.
 6. Iscijedite usireno mlijeko što je više moguće kako biste ocijedili i posljednju kap tekuće sirutke.
 7. Procijeđeno usireno mlijeko stavite u procesor hrane/ blender i dodajte sol. U roku od 1-2 minute (ovo može varirati ovisno o snazi vašeg stroja) dobit ćete lagani i pahuljasti krem sir.
 8. Ako želite dodati dodatno bilje ili arome, učinite to i sada. Ipak, budite oprezni jer će određeni dodatni sastojci utjecati na rok trajanja sira. Suho bilje i češnjak u prahu volim kao prirodne arome koje ne utječu previše na rok trajanja.
 9. Krem sir čuvajte u nepropusnoj posudi u hladnjaku do 7 dana. Možete ga i zamrznuti, ali tekstura nakon odmrzavanja je više mrvičasta i najbolje se koristi za kuhanje jela poput umaka.

Bilješke:

Preostalu sirutku možete koristiti na razne načine. Umjesto samo punomasnog mlijeka, za kremasti sir možete upotrijebiti omjer punomasnog mlijeka i slatkog vrhnja ili čak SAMO vrhnje za kremastiji sir. Međutim, to će također utjecati na sadržaj masti.

Izvor: alphafoodie.com

Tena Ožegić

Ostali članci