Gomashio - začin od sezama i soli

Evo jednostavnog recepta za poznati makrobiotički dodatak jelima. Ova kombinacija soli i prženog sezama, japanskog naziva Gomashio, izvrsna je okusa i sadrži pregršt minerala iz kvalitetne soli i sjemenki sezama

20 žlica sirovog sezama
1 žlica sitne nerafinirane soli

Sezam operite u cjedilu pod mlazom hladne vode i pričekajte da se dobro ocijedi. Pranjem ćete spriječiti zagorijevanje sezama i „iskakanje“ iz tave. U zagrijanu tavu stavite ocijeđeni sezam te na umjerenoj vatri neprestano miješajte gore-dolje drvenom kuhačom dok sva vlaga ne ispari, a sezam porumeni, napuše se i zamiriše. Budite strpljivi jer će sezam lako zagorjeti prestanete li ga miješati.

Prženi sezam prebacite u zdjelu, a u istoj tavi samo kratko popržite sol da bi ispario višak vlage ako je sol vlažna. Zatim u mužaru ili japanskoj zdjeli suribachi usitnite sezam zajedno sa solju, tako da jedan dio sjemenki sezama usitnite u prah. Osim ručno, prženi sezam i sol možete vrlo kratko izmiksati u blenderu. Kad se potpuno ohladi, ovaj začin čuvajte u zatvorenoj staklenci do dva tjedna i koristite ga umjereno, što nije lako jer je vrlo ukusan!

Dunja Gulin

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci