Dubravkin mindful dnevnik: Ženstvenost je IN

Prema drevnoj mudrosti, rast ženske snage nešto je što se događa kada se svijet priprema za ulazak u zlatno doba. Svijetu nedostaje ženska energija. Muška energija je prejaka i s vremenom je postala izrazito destruktivna, nemoćna i impotentna i kao takva nema perspektivu u daljem razvoju planeta. Vjeruje se da se krećemo prema stanju više svijesti, odnosno zlatnom dobu i zato polako počinjemo primjećivati rast ženske energije... O tome nam u ovotjednom blogu piše i Dubravka

Dubravka Fazlić

Dubravka Fazlić

Gdje sam izgubila svoju ženstvenost?

Ovih dana ne skidam osmijeh s lica. U meni se probudila ženstvenost. Senzualnost, mudrost, inteligencija, sposobnost slušanja, razumijevanja i nereagiranja. To je ona izvorna ženska osobina, koju pronalazim u pokretu, ponašanju i mojoj prirodi. To je za mene ženstvenost.

Kao mala, bila sam prava curica. Voljela sam haljine, cipelice, ples, crtanje, sport. Obožavala sam kazalište. Mama je uvijek vodila borbu sa mnom oko odijevanja. Radila je kao medicinska sestra i prije posla ostavila bi mi odjevnu kombinaciju za taj dan. I danas se sjećam kako okrećem tipke onog starog telefona boje kave i zovem je da joj kažem želim obući haljinu, suknju ili nešto u čemu bih se lijepo i ugodno osjećala.

Došla je osnovna škola i polako sam gubila svoju ženstvenost. Nije bilo mjesta da budem fina, tu se trebalo izboriti za svoje mjesto pod suncem. Nisam se uklapala u prosjek i bila sam metom zadirkivanja, a kako to najbolje riješiti nego kako me moja baba naučila: "Pesnicom".

Suknje sam zamijenila širokim hlačama i majicama, kratkom kosom i tenisicama. Postala sam brza, impulzivna, agresivna. Ljuta, tužna, bijesna na sve oko sebe i na sebe. Moja ženstvenost dobro se skrila.

'Tu je, samo ti je bila skrivena...'

Odrasla sam. Haljine, cipele s potpeticama, suknje, torbice, frizura, sve je bilo tu,  no nije to ono što ženu čini ženstvenom. Niti sam ja takva bila ženstvena. Godinama to nisam razumjela. Radom na sebi jačala je i moja ženska strana. Ženstvenost se budila u meni. Mijenjala sam se, jedan dio uživao je u tim promjenama i svemu onome što postajem, drugi dio, onaj aktivni, on se bojao. Bilo je trenutaka kada sam se osjećala jako neobično. Čudno. Kao da to nisam ja.

Početkom svake godine Mladen mi radi jyotish konzultacije za tu godinu. Priča mi o Veneri, kako ima važan položaj u mojoj karti. Kaže: "Tu je, samo ti je bila skrivena i zaboravila si na nju." Sve što mi govori slaže mi se poput kockica. Upravo tako. Godinama sam je skrivala jer sam smatrala da mi nije potrebna i zaboravila sam na nju. Tu divnu ženstvenost koju sam zanemarila.

Biti ženstvena ne znači da sam pasivna. To je duboki unutarnji stvaralački čin. To je znak da sam se tiho unutar sebe vratila u svoj centar odakle primam i dajem. U vrijeme najvećeg uzbuđenja mogu mirno napraviti pauzu i pričekati. To je ta ženstvena mudrost koju danas cijenim.

dubravka fazlić

Koje ženske vještine smatram važnima za buđenje ženstvenosti?

1. Selekcija - znati kada i što staviti u prvi plan, a što ostaviti da pričeka neka druga vremena. Dopustiti da nas pritom vodi osjećaj vrijednosti.

2. Hrabrost ili odvažnost, smjelost, pustolovni duh i snaga - znati da se možemo nositi sa svime što nam život nosi, imati povjerenja u svoju snagu. Znati svoju mjeru i ne dopustiti uzeti prevelik teret na sebe koji može biti koban. Tu je važno razvijati i slušati intuiciju. Ona će nam pomoći.

3. Raditi jednu po jednu stvar - i napraviti najbolje što možemo. Tako podržavamo svoju ženstvenost. Danas žene često rade više stvari istodobno, prezaposlene smo, preopterećene i to nas iscrpi. Ako sabrano radimo jednu stvar i to činimo dobro, osjećat ćemo se lakše, spokojnije i tada se možemo prihvatiti drugih poslova.

4. Znati reći ne - možda je i jedan od najtežih zadataka. Ženama je teško reći ne i postaviti granice. Ljubaznost je vrlina, no nije podržavajuća ako želimo naučiti postavljati granice.

5. Staviti sebe na prvo mjesto - ne na sebičan način, već na nježan način koji podržava i nas i bližnje. Kada naučimo sebe staviti na prvo mjesto, tada ćemo razlikovati kada nam je važno da smo ljubazni, a kada da kažemo ne.

Ženstvenost često podcjenjujemo jer se misli da je ženstvenost slabost. Upravo je suprotno. Biti ženstvena znači biti hrabra, uporna, strpljiva, pustolovna, snažna, smjela, mudra, odvažna. Ženstvenost je 'in'. 

Više o Dubravki doznajte na www.dubravkafazlic.com    

Dubravka Fazlić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci