Dubravkin mindful dnevnik: San s porukom

"Ovih dana na Sensa portalu piše autentičnost. Otkako sam sanjala ovaj san, želja mi je bila podijeliti ga s vama. Upravo je sada vrijeme za njega...", kaže Dubravka u ovotjednom blogu i otkriva zanimljivu poruku o autentičnosti

Dubravka Fazlić,  terapeutska savjetnica, poduzetnica i učiteljica mindfulnessa

Dubravka Fazlić, terapeutska savjetnica, poduzetnica i učiteljica mindfulnessa

Jedan zgodan crni dečko

Sanjam svaku noć i snovi su mi intenzivni. Kao da imam još jedan dodatni život koji mi jako dobro dođe. Često sanjam svoje osobne teme koje su mi u tom trenutku važne i vidim kako reagiram. U snovima u biti sebe gledam iz očiju promatrača ili kako bi u NLP-u rekli, iz meta pozicije.

San je tekao ovako: Lidija i ja smo krenule na plažu i svratile usput kod prijatelja na piće. Na terasi je više cura i dečki. Jedan zgodan crni dečko dolazi do mene i priča mi. Ja se smijuljim. Ne osjećam se posve ugodno jer se nedaleko od mene nalazi ruska božica. Znate onaj vretenasti tip cure poput vrbe. Ja se sa svojim oblinama osjećam ugroženo pokraj nje. I primjećujem kako mi se ponašanje prema tom dečku mijenja, kako gubim sebe, u nastojanju da mu se svidim. Gledam sebe i potpuno razumijem što radim. Kako gubim autentičnost kada se želim nekome svidjeti.

Doslovno nakon nekoliko trenutaka razmišljanja, poput profesora Baltazara, postalo jasno što radim i koje je rješenje.

Postala sam ona koja jesam. Opuštena, zafrkantica, znala sam tko sam i nestalo je ugroženosti. Bila sam ja i dobila sam dečka.

Kako sam protumačila taj san?

Vidjela sam kako u nekim životnim situacijama, u kojima se osjećam ugroženo, gubim sebe i stavljam se u okvire koje sam stvorila smatrajući da ću tako postići što želim. Da je ispravan put ako preuzmem tuđe ponašanje. To ponašanje u mojim očima ostvarilo je željeno. Za koga? Za drugu osobu. Bilo da se radi o odnosima ili poslu, reakcija je bila tuđa a ne moja.

Zašto sam to radila? Nisam bila sigurna u sebe. Nisam vjerovala u svoje vrijednosti, kompetencije.

Poznavanje sebe i unutarnji osjećaj sigurnosti daje nam sposobnost da budemo autentični, izvorno svoji, da izrazimo ono što dolazi iz naših srca, iz nas. Da budemo sposobni izraziti ono što nam odgovara i što nam ne odgovara. Prihvatiti sebe i druge. Biti sigurni u svoj put i svoj izbor bez obzira na mišljenje okoline. Biti svoj i onda kada život donese izazove.

Trebalo mi je vremena da upoznam sebe i otkrijem tko sam zapravo ja. Kako izgleda - autentična ja. Koje su moje želje, moji stavovi i moje vrijednosti. Što ja to nudim svijetu u kojem živim i društvu kojim sam okružena? Jer svi nešto nudimo, nešto dajemo.

Kako da to napravimo?

Ja sam to napravila tako da sam počela biti nježna prema sebi. Prihvatila sam svoju prošlost i sve odluke. Dobre i loše. Prestala sam koristiti manipulaciju i položaj žrtve.

Prigrlila sam nove oblike ponašanja, otvorenost, neosuđivanje, svjesnost i prisutnost. Na koji način mislima i postupcima utječem na svoj i na život ljudi oko mene. Usporila sam, i to jako. Počela sam raditi pauze. U govoru. U mislima. U svome danu.

Dala sam si vremena da upoznam sebe i da na površinu ispliva ona autentična ja.

Hodajte, primjećujte, razgovarajte, otkrivajte. Usudite se iskušati ono što vas je oduvijek vuklo da iskušate, a možda niste imali hrabrosti. I ponajviše osjećajte. Što je to što je vaše? Tijelo i unutarnje biće sigurno će vam dati odgovore, kada dopustite sebi da primijetite.

Više o Dubravki doznajte na www.dubravkafazlic.com      

Dubravka Fazlić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr