Dubravkin mindful dnevnik: Ne daj onome 'ko ne pita!

Je li možda i vama mama govorila tu rečenicu? Svi vi koji ste skloni davanju onoga što vas nitko nije tražio, oduševit će vas i nasmijati ovotjedni blog terapeutske savjetnice, poduzetnice i učiteljice mindfulnessa Dubravke Fazlić

Dubravka Fazlić

Dubravka Fazlić

"Pamet u glavu" i "Kad ćeš doći?"

U mladosti sam stalno izlazila. U početku, to je bilo jako ograničeno i pod nadzorom tate. Kada bih izlazila iz kuće, mama bi mi rekla: "Pamet u glavu". Znala je da ću se vratiti na vrijeme jer da nisam, slijedila bi tatina kazna i zabrana izlaska neko vrijeme. Kako je vrijeme prolazilo, izlasci su postali učestaliji, tatin nadzor sam prerasla i tada je na red došlo pitanje: "Kad ćeš se vratiti?". To je više bilo pitanje da ona može mirno spavati. Ona se i danas jako brine. Mama.

Sazrijevala sam, izlasci su postali rjeđi, nisu nestali. Majka je i dalje majka i dalje se brine. Ni sama se ne sjećam kada je na red došla nova rečenica. Ona koja je zamijenila i "Pamet u glavu" i "Kad ćeš doći?". Rečenica: "Ne daj onome 'ko ne pita".

Kako sam se samo smijala s frendicama na tu rečenicu. Bila nam je toliko fora da sam i sama znala reći frendici kad je išla van: "Ne daj onome 'ko ne pita". Uvijek bi se nasmijale od srca. To nam je bila uzrečica.

Kako nam mama takvo što može reći?

Na jednom izlasku, prijateljica i ja za šankom. Džin u ruci, pričamo. Tema po tema. I odjednom rečenica: "Ne daj onome 'ko ne pita" - i njoj je to mama govorila. Smijale smo se i komentirale kako nam je to nekad bilo smiješno i neugodno, jer "kako nam mama takvo što može reći"?

Počele smo pričati o toj rečenici i koliko je ona zaista važna i u mom i u njenom život. I kako se može primijeniti na različita područja života. Na nekima od tih područja ja sam nekad samo davala i davala.

Savjet koji bih danas dala svojoj mlađoj ja i vama.dubravka fazlić

Ne daj onome 'ko ne pita - svoju ljubav
Bila sam jako dugo u vezi i tom muškarcu davala sam svoju ljubav. On me nije pitao za to. Ja sam mu je davala jer sam bila ludo zaljubljena. Bar sam tada tako mislila i svašta sam radila da bismo bili zajedno. Je li on to tražio - nije. Kada sam postala iskrena prema sebi, shvatila sam da to zapravo nije bila ljubav, to je bio moj strah od samoće i da neću naći bolje.

Ne daj onome 'ko ne pita - svoje znanje
Koliko puta sam nešto naučila i htjela podijeliti s prijateljicom koja mi je bila jako slična. Meni je to pomoglo da lakše vidim i da se promijenim, to sam željela i za nju. Ona nije bila spremna i udaljile smo se.

Ne daj onome 'ko ne pita - svoje vrijeme
Kada sam bila mlađa, vrijeme mi nije predstavljalo ništa. Pa sam ga provodila s kim sam htjela i nisam htjela. I s ljudima koji su me veselili i s onima koji su me umarali i iscrpljivali. Sada biram s kim ću i kako provesti svoje vrijeme. Jer ono je dragocjeno meni.

Ne daj onome 'ko ne pita - svoje usluge
Trudila sam se nekome napraviti uslugu kako bih njemu ili njoj dokazala da sam dobra prijateljica, partnerica. To nije ispalo baš najbolje ili ta osoba to nije doživjela kao uslugu. U biti ja nisam dobila ono što sam očekivala ili sam se pitala zašto sam to radila ako ona to ne može sama? Ako je muškarac bio u pitanju, osjetio bi se ugroženo.

Ne daj onome 'ko ne pita - svoje prijateljstvo
Ne daj onome 'ko ne pita - svoje povjerenje...

Koju svoju potrebu time zadovoljavam?

Danas i onda kad netko pita, dobro promislim kome dajem i zašto. Što će to za mene i za tu osobu značiti? Jer sve što daješ, a druga osoba to ne traži, nema vrijednost. To je moje iskustvo. Uplećeš se u nečiji život bez dopuštenja i zapravo - s kojim pravom? Ne daj onome 'ko ne pita. Jedna šala i uzrečica koja je mene i moje cure nasmijavala izrasla je u mudrost o kojoj bi svatko od nas trebao razmisliti. Ja svakako jesam razmislila i dalje se nađem u situacijama kada iz navike, instinktivno, želim dati a da me nitko nije pitao.

Tada zastanem i zapitam se koju svoju potrebu trenutno zadovoljavam? Zašto dajem a nitko me nije pitao, tražio. Uvijek dajemo da bismo zadovoljili svoju potrebu. Otkada sam to razumjela i sebi razjasnila zašto to radim, puno mi je lakše. Nemam više u životu toliko razočaranja i očekivanja.
Lakše mi je i jednostavnije živjeti.

Više o Dubravki doznajte na www.dubravkafazlic.com

Dubravka Fazlić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci