Dubravkin mindful dnevnik: Kreni svojim putem!

"Kraj je godine i sve me navodi na to da zatvorim ciklus i osvrnem se na godinu iza sebe. Što sam napravila, što nisam. Koje sam nove stvari naučila, a što zaboravila ili zanemarila. Ove godine promatram to bez imalo zamjeranja ili krivnje. Već s beskrajnom podrškom prema sebi da sam napravila najbolje kako sam znala", kaže u ovotjednom blogu terapeutska savjetnica, poduzetnica i učiteljica mindfulnessa Dubravka Fazlić. Dubravka je odlučila što ostavlja za sobom u ovoj godini, a vi?

Dubravka Fazlić

Dubravka Fazlić

Znakovit san

Od početka mjeseca nailazim na "znakove". Članak, citat, slika, razgovor, toliko toga mi se prikazuje, a ja sam opet samo čovjek i ignoriram. Sve do jedne noći i jednog sna koji me naveo na temu koju treba ostaviti u ovoj godini...

Promatram sebe u snu. Stojim na obali uz vez. Pričam mobitelom s frendicom. Trebamo krenuti brodom na krstarenje. Ona treba doći za sat i pol i krećemo. Razgovaramo jako dugo. Nakon sat vremena, pitam ju: "Ti si krenula i voziš se dok razgovaramo?" Ona će meni na to: "Nisam ni krenula". Ja tada ugledam svoje lice koje je ostalo zamrznuto i cijeli film mi se odvrti u glavi. I čujem sebe kako joj odgovaram: "Ja tebe čekam, a ti se nisi udostojila ni reći da nisi krenula?". I glavom mi prolazi misao: "Koliko si puta svoje planove stavila na čekanje, čekajući nekog? Koliko puta si svoje vrijeme zanemarila? Koga si sve do sada čekala i zašto? Na koji način ti se to vratilo?

Koliko sam u životu čekala...

Svoje planove nisi ostvarila, bila si ljuta i nezadovoljna. Držala si to u sebi i rješavala na drugi način - Hranom, istresanjem, optuživanjem drugih za svoje neuspjehe i neostvarene planove. Taj glas u glavi bio je pun nježnosti i razumijevanja.

On mi je pojašnjavao, ukazivao na to što sam radila i u tom trenutku znala sam da moram odlučiti. Ili pričekati - razumjeti razloge, ipak ona ima djecu, posao… Meni treba društvo, ne da mi se sama. Ili krenuti svojim putem i onaj tko želi i tko me treba, naći će načina da mi se pridruži.

Probudila sam se pod dojmom toga sna i shvatila koliko sam u životu čekala. Prijatelje, partnere, prilike, roditelje, sestru, brata.. To čekanje bio mi je i izgovor i opravdanje za sve ono što nisam napravila za sebe. Kada sam dobila ovako sve jasno prikazano, na meni je odluka kako ću dalje.

Ako odlučim starim načinom,  moram tada i biti iskrena prema sebi - izabrala sam to. Svjesno biram čekati, to je moja odluka. Tada mi to više ne može služiti kako izgovor i opravdanje.

Ja sam odlučila...

Ako odaberem krenuti svojim putem, taj put je pun prilika, izazova, izlazi iz zone komfora. Javljaju se različite emocije. Svjesno ulazim u novo polje prilika i neprilika. Tada mogu očekivati i drukčiji rezultat.

Odlučila sam da je vrijeme da krenem svojim putem. Onaj tko želi i tko me treba, naći će načina da mi se pridruži. Ja ću biti zadovoljnija, ispunjenija, sretnija.

Zar to ne želimo svi? Ja sam možda našla svoj način i svoju temu za 2020., možda i vama pomogne da pronađete svoju.

S čime je vrijeme da završite u ovoj godini?

Lagano smo ušli u drugi tjedan prosinca. Zahuktavaju se pripreme za blagdane, sve nas zove da gledamo prema van. Lampice, zabava, muzika, pripreme. Ne zaboravite na sebe u ovom razdoblju. Do kraja tjedna razmislite s čime je vrijeme da završite u ovoj godini. Što ste iz toga naučili i kako se želite ponašati ubuduće.

Budite nježni prema sebi, što god da vidite ili osjetite dobrodošlo je i dovelo vas je do ovoga trenutka kada donosite odluku kako dalje.

Na novi način u novoj 2020. ako to želite.

A popis za 2020? 

Nisam osoba od sastavljanja popisa za iduću godinu. Volim to napraviti na svoj način. Papir, bojice, škare, ljepilo, novine i mašta. Rekla bih, viziju na slobodu. Vođeno unutarnjim osjećajem kreiram godinu ispred sebe. Tako možete i vi.

Pustite maštu na slobodu, dozvolite sebi da sanjate, nacrtajte, probudite dijete u sebi, budite kreativni, zapišite. Neka vam taj vaš mali vodič bude putokaz za sljedeću godinu.

Više o Dubravki doznajte na www.dubravkafazlic.com

Dubravka Fazlić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr