Dubravkin mindful dnevnik: Kako tijelo 'razgovara' s nama?

"Tijelo ne može razgovarati nama poznatim jezikom - govorom slova, brojki, simbola, ali komunicira s nama putem simptoma, emocija, osjećaja. Naučili smo biti usmjereni na okolinu, tražiti uzroke problema u okolini i 'tamo' ih rješavati, ali pravo rješenje je u nama", kaže terapeutska savjetnica, poduzetnica i učiteljica mindfulnessa Dubravka Fazlić. Čitajte Dubravkin dnevnik i prepoznajte signale koji vas vode kroz život...

Dubravka Fazlić

Dubravka Fazlić

Osip na osobe

Zadnjih nekoliko mjeseci borim se s osipom nakon depilacije. Svaki put je sve intenzivniji. Promijenila sam način depilacije, sredstvo depilacije. Potom sam odlučila promijeniti i osobu koja me depilira. Kada mi je prvi put izbio osip, kozmetičarka je super radila svoj posao. Ali izluđivalo me koliko priča. Nije se gasila. Tih sat vremena bilo je više mučenje za uši nego za kožu. Doslovno mi je izazivala osip.

Otišla sam drugoj kozmetičarki, isto super radi svoj posao. Zadovoljna sam tretmanom, ali ona se samo žalila. Sve je teško. I pogađate, osip je buknuo još jače. Tada osip nisam povezivala sa svojim unutarnjim osjećajima, kako sam se osjećala nakon tretmana. 

Kako u životu ništa nije slučajno, naišla sam na svoju prvu kozmetičarku, koja se odselila i izgubila sam kontakt. Otišla sam k njoj na depilaciju i rekla kako se borim s osipom nakon depilacije koji je jako neugodan i svrbi. Obavimo depilaciju i nakon nekoliko sati pojavi se gotovo neprimjetan osip.

I sjela sam i razmislila. I sinulo mi je. Moje tijelo doslovno je reagiralo na osobe. Reagiralo je na emocije koje su one budile u meni kada sam bila u njihovoj blizini. Nije mi znalo na drugačiji način 'reći' nego da se ospe pa da odugovlačim odlazak na tretman ili tražim novu mogućnost.

Što nam poručuje debljina?

Veličina tijela uvijek nam nešto signalizira. Za svakoga od nas to je putovanje. Putovanje otkrivanja sebe. Postoji jedinstvena mapa, po kojoj svatko od nas ima svoj put i rješenje problema uvijek je u nama. Što nam tijelo poručuje prekomjernom težinom? Da se pitamo od koga se to štitimo tj. koji dio u sebi štitimo. Imamo li vjere u sebe, živimo li svoje istinsko ja?

Preuzimamo li tuđe obaveze? Nosimo li se s izazovima u životu ženskom ili muškom energijom? Kome se želimo svidjeti, koga želimo zadiviti? Čija očekivanja ispunjavamo? Jesmo li iskreni prema sebi? Borimo li se protiv svojih želja, očekivanja? Mislimo li da ne smijemo željeti, živjeti nešto što nam drugi nisu predodredili? Imamo li hrabrosti zauzeti se za sebe, svoje potrebe?

Dođe trenutak kada jednostavno shvatite da vam je potrebno nešto drugo, da je vrijeme da poslušate onaj glas koji vas zove. Do sada ga niste bili svjesni, ali tijelo je svojim bujanjem ukazivalo na njega. Pokušali ste s dijetama, izazovima, ali neuspješno.

Hrana su vrata. Poslušajte signale svoga tijela. Naš odnos s hranom su vrata. To su prekrasna vrata koja nas vode na dublje mjesto koje žudi za našom pozornošću. Zakoračite kroz ta vrata.

Više o Dubravki doznajte na www.dubravkafazlic.com.


Pročitajte i:

Dubravka Fazlić: Smršavjela sam 37 kilograma, potpuno promijenila život i postala istinski dobra prema sebi

Dubravka Fazlić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci