Dubravkin mindful dnevnik: Je li doista svako zlo za neko dobro?

"Zapela mi je za oko turska serija koja se vrti na nekom od programa zadnjih dana. Dinamična je, puna obrata, zanimljiva jer je ispunjena nekim meni zanimljivim i neshvatljivim običajima i divnim mudrostima i razgovorima. I u nekoliko navrata čula sam u njoj izreku Svako zlo za neko dobro", počinje Dubravka svoj ovotjedni blog. I otkriva što joj je u životu nekad značila ta izreka, a što znači danas...

Mudrosti turskih sapunica

Obična turska serija vratila mi je u život nešto što kada sam bila mlađa nisam razumjela. Kako je nešto loše što se dogodi dobro za mene? Zašto mi se to uopće događa? Zašto toliko boli tuge i patnje mora biti da bih ja bila dobro? U situacijama kada su se nizale loše stvari u mom životu ta izreka bila mi je neshvatljiva, vrijeđala me, činila ljutom i bijesnom.

Sada za nju gledam sasvim drukčije. Zašto? Zbog životnih okolnosti i puno truda, vremena, strpljenja koje sam uložila u sebe.

Bolna prošlost

Zadnjih dvanaest godina otprilike svake tri godine nešto bi se dogodilo meni ili mojoj obitelji što bi me baš opasno uzdrmalo. Je li to bila bolest, smrt, propast - život ne bira.

Osvrnula sam se na to razdoblje i razmislila tko sam bila tada i tko sam sada. Krenula sam od prekretnice, kada je obiteljski posao nestao preko noći i sve što je išlo s tim - i kako sam tada razumijevala 'Svako zlo za neko dobro'.

Tada sam bila baš loša prema sebi, a samim time i prema drugima. Puna bijesa, gorčine, ljutnje. Sve zamotano divnom vrpcom zvanom ego. Moj se svijet urušio poput kule od karata. Puknuo je ružičasti balon u kojem sam živjela. Da se to nije dogodilo, mogu samo nagađati kakva bih bila sada u tom okruženju, s tim uvjerenjima i znanjima o sebi i drugima.

Ne bih znala, ne bih se mijenjala, ne bih shvatila...

Iz tog zla koje se tada događalo rodilo se nešto dobro. Shvatila sam da mi je potrebna pomoć i krenula sam na edukacije, savjetovanja, terapije, coachinge, sve ono što do tada nisam poznavala. Dopustila sam onoj iskri u meni koja je tinjala da se rasplamsa.

Do tada joj nisam dala da se rasplamsa jer mi nije bilo važno ni korisno. Kako i bih kada sam živjela bez emocija. Nisam sebi dozvoljavala da osjetim. Da sam si dopustila, onda bih vidjela što treba mijenjati. I ako ne bih mijenjala, tada bih bila svjesna te odluke i odgovornosti koja je samo moja. To nisam željela. Mogla sam prebaciti odgovornost za svoje ponašanje, izgled na nekoga ili nešto drugo što mi je bilo u blizini u tom trenutku.

Bolja sam osoba danas prema sebi. Radim posao koji ima duboki smisao za mene i svrhu. Koji volim. Bolje izgledam, nježnija sam prema svojim prijateljima. Kada nam život donese teške situacije, teško je sebi i drugima reći "svako zlo za neko dobro". No meni se ova izreka pokazala kao istinita.

Kako se danas s tim suočavam?

Kada mi je krajem prošle godine život ponovno donio izazov, moja prva reakcija je bila šok i nevjerica. Dok se nisam stabilizirala, uzemljila. Nisam se pitala zašto se ovo meni događa, već kako mogu sebi i obitelji pomoći da se iz ovoga izvučemo najbolje što možemo.

Pokazalo mi je koliko sam sazrela i koliko vladam svojim emocijama i reakcijama. Sada imam cijelu lepezu mogućnosti ispred sebe i odgovorno biram. Znala sam da mi je pomoć potrebna i koliko god ego volio misliti da sve kontrolira i da sve mogu sama, potražila sam pomoć. Potom sam svaki dan otvarala novi put unutar sebe i nova vrata.

Da bih shvatila da je svako zlo za neko dobro, ja sam morala napraviti dugo divno putovanje u sebe. Upoznati sve ono što se skriva iza zatvorenih kapaka.

Kada vam je teško, podijelite taj teret s nekim. Nemojte ga nositi sami. Pokušajte svakoga dana biti zahvalni na lijepim stvarima.

Divna vježba koju želim podijeliti s vama

Svaki dan primijetite, izgovorite ili zapišite tri stvari na kojima ste zahvalni i promatrajte kako se mijenja način na koji vidite svijet oko sebe.

U studiji koja je provedena s vježbom zahvalnosti primijećeno je da su osobe koje su je prakticirale nakon šest mjeseci doživljavale više pozitivnog raspoloženja i manje stresa od osoba koje nisu.

Zahvalnost nam pruža svijet mogućnosti da u trenutku kada nam se događa neko zlo, vidimo i dobre stvari koje se tu nalaze.

Više o Dubravki doznajte na www.dubravkafazlic.com     

Dubravka Fazlić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci