Dubravkin mindful dnevnik: Godine su samo broj

„Ovaj vikend mi je pokazao kako je strpljenje ono što je važno u životu i kako nikad nije kasno napraviti ono što želimo“, kaže Dubravka u ovotjednom blogu prepričavajući kako su joj dvije gospođe u zlatnoj dobi otkrile što je najbolji životni pokretač i motivator - bez obzira na godine

Moj online retreat kod kuće je završio

U vrijeme svjetske pandemije virusa COVID-19 u meni se javila želja da pomognem svojim znanjem pa sam vam prošli tjedan ponudila besplatan retreat u vašem domu. Željela sam biti podrška onima kojima je teško, a onima koji su radoznali otkriti svijet jednostavnog i primjenjivog mindfulness životnog stila.

Trodnevni online retreat, koji je sadržavao kratak uvod u mindfulness meditaciju, audio meditacije i savjete o uvođenju prakse pomnosti u svakodnevni život, imao je neočekivan odaziv.

Nakon što su e-mailom dobile upute, polaznice su mi svakodnevno slale slike i komentare u kojima su mi prepričavale na koji način prakticiraju ono što im je ponuđeno. Srce mi je bilo „veliko ko' kuća“ kada sam pročitala koliko su oduševljene mojom idejom online retreata, koliko su kreativne i koliko uživaju u meditacijama i ostalim savjetima.

Ništa nije nemoguće pa ni meditacija u 70. godini

Po završetku retreata, polaznicama sam poslala anketu zamolivši da mi pošalji osvrt. Odgovori koje sam dobila zaista su bili vrijedni. Spoznala sam da je raspon godina mojih polaznica bio od 18 do 70 godina! Da, dobro ste pročitali, 70 godina a komentar najstarije gospođe me oduševio i razdragao pa vam ovim putem prenosim njegov dio: „Uvijek sam mislila da je meditacija "viša škola". Iako sam starija osoba, uz vaše upute pokušavam, trudim se naučiti. Koliki će biti uspjeh tek ću vidjeti, ali uporna sam!“

Gospođo draga, ako ovo čitate, hvala vam od srca. Vi mi ulijevate nadu i pokazujete da ništa nije nemoguće i da je, koliko god godina imamo, želja za znanjem jedna od pokretačkih alatki u nama.

Kokoši odlaze same na spavanje

Dok su moje polaznice vrijedno pratile moje unaprijed pripremljene upute, ja sam taj vikend odlučila posjetiti 87-godišnju baku koja živi sama na selu kako bih se opustila. Ali, kako sam se prevarila! Moja baka Anka pravi je zvrk. Nikad nema mira, cijelo vrijeme je posvuda i stalno nešto radi. Podsjetila me na malo dijete koje istražuje svijet. Hoda, hoda pa stane, pa gleda, pa ponovo hoda.

Dubravka FazlićDubravka Fazlić s bakom AnkomOvako nekako je izgledao naš vikend: „Deder Dudo, dodaj mi to...”; „Dudo, trebalo bi...“; “Ne znaš ti ubrati pravu salatu...”; “Ja znam koji je koji luk”; „Ne smiješ ti kupiti jaja, ja sam gazdarica kuće“... „Dobro bako idem ja vidjeti s tobom“, odgovorila bih.

Predvečer sam joj predložila: „Bako, 'ajd da 'pospremimo' koke na spavanje pa da nas dvije napravimo kućni spa tretman.“

Ona će meni ovako: „Ne može, one same idu spavati.“

„Molim, kako to misliš? Pa kada idu spavati?“

„Oko 17 sati.“

Tada je već bilo 18 sati. Da ne duljim priču, koke zaista same jesu ušle u kokošinjac u 19.45.

Kaže mi baka da je dan duži pa su valjda i one duže vani. „Nije dobro kad ih se tjera na spavanje, onda daju manje jaja“, pojasnila mi je i polaganim korakom otišla zatvoriti kokošinjac, jar ja to, naravno, ne znam tako dobro napraviti kao ona.

Vikend lekcija: Za sve postoji svoje vrijeme

Ovaj vikend mi je pokazao kako je strpljenje ono što je važno u životu i kako nikad nije kasno napraviti ono što želimo. Za sve postoji svoje vrijeme i sve se stigne.

Nakon što su koke otišle spavati, moja baka Anka i ja smo se zabavljale radeći selfije na Snapu i pričajući s njezinim kćerima i sinom na FaceTimeu. Obradovala sam svoju babu Anku, jedna je nepoznata gospođa naučila je novu vještinu i ja sam ovaj vikend postigla svoj cilj. Srce mi je bilo ispunjeno i spremno za nove izazove.

Osvrnite se na svoje emocije baš svakog dana

Za one koji nisu prisustvovali retreatu, predlažem da svaki dan odvojite vrijeme za sebe kako kroz teške i izazovne situacije ne bi samo onako prolazili, bez da se zapitate ili osvrnete na svoje emocije.

Pokušajte ovaj put drugačije. Usporite, budite strpljivi prema sebi i poklonite si veliku dozu razumijevanja uz sljedeću mindfulness vježbu:

Opustite se, usmjerite pozornost na dah i dozvolite da se tijelo umiri, a time i vaše misli.

Postavite si, mentalno ili na glas, sljedeća pitanja i pričekajte strpljivo da se odgovori pojave - osjetit ćete ih u vašem tijelu.

Što je moje normalno danas?

Što me je to iznenadilo i čega nisam bila svjesna da imam u sebi?

Koju svoju novostečenu vrlinu želim dalje razvijati?

Što mi je potrebno da bih vodila bolju brigu o sebi?

Odgovori mogu biti jednostavni poput: ujutro se malo valjam po krevetu; kavu pijem sjedećki  i bez žurbe; mogu biti nježna i strpljiva prema sebi; potrebno mi je više vode i voća...

Mi smo, zaista, jedina osoba s kojom provedemo cijeli život. Posvetite sebi vrijeme, stvorite male rituale. Njegujte vlastiti retreat u svom domu bar pet minuta dnevno - to je vrijeme za vas.

Više o Dubravki doznajte na www.dubravkafazlic.com

Dubravka Fazlić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci