Vi ste puno više od slike koju imate o sebi

Slika o sebi neka je vrsta psihički sigurnog mjesta – znam kakva sam i znam kakvom želim ­da me vide drugi. No to sigurno mjesto zapravo i nije naročito sigurno. Ako sam dobra i uvijek spremna pomoći, na meti sam onih koji moju dobru volju žele iskoristiti. Ako sam hrabra i odlučna, nemam pravo priznati strah i nesigurnost. Ako sam pristojna i pažljiva prema drugima, nemam se pravo udaljiti od onih koji su nepristojni i nepažljivi prema meni... Oslobodite se

Slika se čitav život

Slika o sebi predodžba je koju imamo o svojoj osobnosti, postupcima, izgledu, sposobnostima. Gradi se kroz životna iskustva i usvajanje onoga kakvima su nas vidjeli drugi i prilično je otporna na promjenu. Iako ćemo se svi lako složiti kako je dobro imati pozitivnu sliku o sebi, upravo očuvanje te slike može nas voditi u neosjetljivost i povređivanje drugih ili nas pak ograničavati u izborima koji su za nas možda dobri, ali bi tu sliku mogli narušiti.

Slika o sebi uvijek teži svom očuvanju. To je neka vrsta psihički sigurnog mjesta – znam kakva sam i znam kakvom želim ­da me vide drugi. No to sigurno mjesto zapravo i nije naročito sigurno. Ako sam dobra i uvijek spremna pomoći, na meti sam onih koji moju dobru volju žele iskoristiti. Ako sam hrabra i odlučna, nemam pravo priznati strah i nesigurnost. Ako sam pristojna i pažljiva prema drugima, nemam se pravo udaljiti od onih koji su nepristojni i nepažljivi prema meni.

Suprug koji se ne ljuti pa zaslužuje ljubavnicu

Pozitivna slika o sebi pruža određenu psihičku stabilnost, ali i ograničava. Može se pokazati lošom za nas, ali i za druge. Sigurno ste više puta naišli na osobu koja za sebe misli da je jako dobra, pa čak i savršena, ali zato su svi oko nje (ili barem oni najbliži) izuzetno loši. To može biti majka koja je velika humanitarka i koja svim susjedima priskače u pomoć, a kod kuće neprestano kritizira i vrijeđa djecu upravo zato što, prema njenim mjerilima dobrote, nisu dobri.

To može biti suprug koji se nikada ne ljuti i koji je uvijek na usluzi svojoj supruzi koju smatra lošom baš zato što se ona često ljuti, pa i „zaslužuje“ da se on svako malo utješi novom ljubavnicom. To može biti majka koja je toliko dobra da bi sve napravila za svog sina, pa mu ispunjava sve želje i „štiti“ ga od druženja s „opasnim“ vršnjacima koji bi ga mogli pokvariti.

Da ne bismo "ispali neuspješni ili loši"

Jako puno problema u odnosima nastaje upravo zbog snažne potrebe za očuvanjem dobre slike o sebi. Što se više dajemo u održanje te slike, to smo manje u stanju vidjeti druge, jer nam je pogled uprt u sebe kakvima se želimo predstaviti – kako pred sobom, tako i pred drugima. Osim toga, slika o sebi može nas ozbiljno sputavati u životnim izborima. Možemo predugo ostati na dobro plaćenom poslu kojim nismo zadovoljni kako ne bismo „ispali neuspješni“ ili možemo ostati upetljani u loše obiteljske odnose kako ne bismo „ispali loši“ ako bismo se udaljili.

Slika o sebi zapravo je točka egocentričnosti. Želimo da nas vide „takvima“. Želimo sami sebe vidjeti „takvima“. Naši postupci, kao i pogledi drugih vrte se oko te zadanosti. U kojoj mjeri – ovisi o čvrstoći slike. Što je slika o sebi čvršća, zahtijeva više dokazivanja, kako sebi, tako i drugima.

Ta tvrda slika o sebi zapravo je paradoksalna. Na primjer – majka žrtva koja iz „velike dobrote“ pomaže svojoj kćeri oko njene djece, stalno im je na usluzi, čisti, pere, pegla... a istovremeno je vrlo zajedljiva, osuđujuća, kritična i, ukratko – sve loše što nije u stanju sagledati u sebi prebacit će na svoju kćer. „Dobra majka“ svojim postupcima stalno pokazuje koliko je zapravo loša.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci