Vi spavate, a ručak se kuha: Izmislili su 'lonac' za sporo kuhanje!

Aparat za sporo kuhanje, češćeg naziva slow cooker ili crockpot, kuha sam, bez nadzora, dok vi spavate ili ste na poslu, a to zvuči vrlo primamljivo. Sensina kolumnistica i food blogerica Dunja Gulin otkriva kako iskorisiti sve njegove prednosti!

Uštedna vremena i novca

U prethodnoj sam kolumni opsežno obradila temu ekspres-lonca, a u ovoj nastavljam istraživati još jedno kuhinjsko pomagalo koje bi nam moglo omogućiti da jedemo svježe kuhane obroke s vrlo malo uloženog vremena i truda. Riječ je o loncu za sporo kuhanje, češćeg naziva slow cooker ili crockpot. Proizvođači kao glavni adut ističu to što ovaj aparat kuha sam, bez nadzora, dok vi spavate ili ste na poslu, a to zvuči vrlo primamljivo!

Kao što je slučaj i kod ekspres-lonca, i ovakav način kuhanja imitira jednu od tradicionalnih metoda pripreme hrane koja se u raznim kulturama koristi od davnina. Sigurno poznajete barem jednu iskusnu kućanicu koja se diže u cik zore i brže-bolje trči u kuhinju ne bi li pristavila ručak koji će se kuhati cijelo prijepodne!

Ne znam za vas, ali ja sam uvijek bila sumnjičava prema takvom kuhanju misleći kako je beskrajno kuhanje na laganoj vatri pretjerivanje, da uništava hranjive sastojke i bespotrebno troši energiju. Međutim, s godinama sam naučila da tradicionalna krčkanja određenih jela satima na laganoj vatri itekako imaju smisla, no postavlja se pitanje može li se itko danas posvetiti kuhanju na taj način? Možda je, stoga, aparat za sporo kuhanje zaista pametna i potrebna investicija za modernu obitelj koja većinu dana provodi izvan kuće?

Hajdemo zajedno istražiti koje su prednosti korištenja lonca za sporo kuhanje, što je u njemu najbolje pripremati i na koji način te koji su eventualni nedostatci i pogreške u korištenju.

shutterstock_1467395183

Što je slow cooker i kako radi?

Na hrvatskom je vjerojatno ispravnije nazvati ga aparatom nego loncem jer je to zasebna jedinica, uključuje se u struju i ne može se koristiti na štednjaku kao klasični lonac.

Sastoji se od tri dijela: metalne vanjske baze s električnim grijačem, unutarnje posude od keramike, porculana ili inoksa u kojoj se jelo kuha i poklopca, najčešće napravljenog od kaljenog stakla.

U posudu za kuhanje stavljaju se, ovisno o receptu, sirove ili unaprijed obrađene namirnice, obavezna tekućina (voda, temeljac, vino), začini... Posuda se poklopi, na digitalnom sučelju odabire se jedan od nekoliko ponuđenih programa kuhanja (sporo, srednje, jako) koji će odrediti trajanje i temperaturu kuhanja. Današnji najmoderniji modeli nude mogućnost upravljanja programima, temperaturom i duljinom kuhanja pomoću aplikacije, kao i biranje programa za održavanje temperature da se jelo nakon završetka kuhanja ne bi ohladilo, nego vas dočekalo idealne temperature za posluživanje!

shutterstock_1459672820

Što i kako kuhati?

Istražujući o aparatu za sporo kuhanje pronašla sam i isprobala mnogo recepata te pročitala i čula iskustva i komentare ljudi koji ga redovito koriste, kao i onih koji su imali priliku kušati pokoje jelo. Dojmovi su sasvim različiti; ima onih koji su oduševljeni i slow cooker koriste gotovo svakodnevno, kao i onih koji se groze jela napravljenih na taj način smatrajući ih bljutavima i prekuhanima.

Prije donošenja brzih zaključaka vrlo je bitno znati da na ovaj aparat ne možemo gledati kao na magični lonac u koji ubacimo sirove namirnice, prelijemo ih običnom vodom i za nekoliko sati dobijemo fino jelo! Nažalost, barem zasad, ne postoji sprava koja nam omogućava da preskočimo korake u kuhanju koji su ključni da bi gotovo jelo imalo pun i dubok okus kakav svi volimo i priželjkujemo.

Stoga je za većinu jela kuhanih na ovaj način ipak potrebna prethodna kratka obrada namirnica koja se ne preskače – dinstanje luka i/ili povrća dok se ne zažute, prženje komada mesa sa svih strana dok se meso ne „zatvori“ i slično. No, nakon te kratke početne pripreme, jela koja se dugo kuhaju neće zahtijevati naš angažman i prisutnost – nema poklapanja i otklapanja, smanjivanja i pojačavanja vatre, miješanja – samo uključimo program i vratimo se za nekoliko sati ili pola dana, a ručak nas čeka skuhan. To je glavna (i vrijedna) funkcija aparata za sporo kuhanje, a ako se tako koristi, pripremljena jela trebala bi biti ukusna gotovo jednako kao ona koja su naše bake dinstale i krčkale od jutra do sutra!

U slow cookeru se mogu kuhati sva tradicionalna i popularna jela našeg podneblja koja su tim ukusnija što se dulje kuhaju: sarma, kiseli kupus, punjene paprike, gulaši s tvrđim komadima mesa, temeljci, grah i druga bogata variva s mahunarkama… Uz to, potrošnja energije svedena je na minimum jer aparat za sporo kuhanje troši jednaku količinu energije kao obična žarulja.

Nekoliko savjeta za pravilno korištenje:

  • Kao što sam već spomenula, da biste postigli puniji okus variva, gulaša i sličnih jela, prvo u tavi na ulju prodinstajte namirnice, dodajte začine i dopustite da se malo zažute pa tek onda sve prebacite u posudu aparata, dodajte vodu ili temeljac i započnite kuhanje. Ako u lonac ubacite samo sirove namirnice i vodu, nedostajat će punina okusa gotovog jela, čak i kada ga pokušate popraviti obilnim dodavanjem začina pred kraj kuhanja.
  • Tvrde se mahunarke (sve vrste suhoga graha, slanutak) obavezno moraju namakati barem 8 sati pa prokuhati 10 minuta na jakoj vatri i procijediti prije dodavanja u posudu za sporo kuhanje! To je vrlo važan način eliminacije nekih toksičnih spojeva što ih suhe mahunarke sadrže, a koji bi dugim kuhanjem isključivo na niskoj temperaturi ostali u jelu i mogli izazvati trovanje.
  • Keramičku posudu aparata nikada ne stavljajte direktno na štednjak jer će zbog naglog izlaganja toplini vjerojatno popucati. Postoje samo neki slow cookeri čije se posude mogu koristiti i za početno dinstanje na štednjaku, no to svakako provjerite u uputama prije korištenja.
  • Na ovaj način nemojte kuhati jela sa zelenim lisnatim povrćem i mekšim povrćem poput tikvica, cvjetače, brokule i sl. jer će te namirnice izgubiti dio hranjivih sastojaka, okus i teksturu.
  • Ako ste potpuni početnik u korištenju aparata za sporo kuhanje, najbolje je da prvih nekoliko jela u njemu kuhate dok ste kod kuće kako biste svako malo mogli provjeriti stanje u loncu. Tako ćete upoznati programe kuhanja jer programi i grijači aparata različitih proizvođača imaju različite postavke te je isprva teško procijeniti koliko je koji program slab ili jak, tj. kojim će se intenzitetom jelo krčkati. Kada steknete malo iskustva, sva će se jela moći kuhati bez vaše prisutnosti.

Sretno kuhanje i zapamtite da je najvažnije svakodnevno kuhati, kako god i kada god stignete, a ako postoje kuhinjska pomagala koja vam u tome mogu pomoći, tim bolje, iskoristite ih!

Dunja Gulin

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci