U kojem se arhetipu prepoznajete?

Bez obzira na to poistovjećujete li se sa suprugom, majkom, mudrom ženom ili ratnicom, u vama ima prostora za sve njih. U našem dubokom nesvjesnom kriju se arhetipovi koji nam oblikuju stajališta, ponašanje i osobnost

Mnogi ljudi uvjereni su kako je ono što im se događa jedinstveno, svojstveno samo njima te da su drukčiji od svih drugih. To razmišljanje nije daleko od istine. Naše ambicije, sklonosti, ponašanja takvi su zbog okolnosti koje nas određuju od dana rođenja, no postoji i nešto što je dio dubljih slojeva naše duše. Taj dio, koji spada u duboko nesvjesno, često je pod utjecajem sila koje su u ljudskoj psihi prepoznate od antičkog doba i mitovima se prenose iz generacije u generaciju. I tako se, htjeli-ne htjeli, možemo prepoznati i u drugima!
Karl Gustav Jung, začetnik analitičke psihologije, razlikovao je u tom nesvjesnom dva sloja: osobno i kolektivno nesvjesno, a upravo iz tog kolektivnog, temeljenog na mitovima i simbolima, razvila se arhetipska psihologija koju su nakon njega usavršavali mnogi sljedbenici – jungijanci. Jedna od njegovih učenica je i Jean Shinoda Bolen, koja je svojim radom ušla u najdublje slojeve nesvjesnih i arhetipskih sila koje utječu na našu osobnost, pod utjecajem kojih smo toliko različiti, a opet slični jedni drugima. Kombinirajući grčku mitologiju i iz nje razvijenih arhetipova – unutrašnjih, duboko nesvjesnih obrazaca doživljavanja i ponašanja – J. S. Bolen je u svojim knjigama Bogovi u svakom muškarcu i Boginje u svakoj ženi opisala tipove muškaraca i žena, dajući im imena prema bogovima i božicama iz starogrčkih mitova. U ovom ću vam broju Sense približiti njezinu ideju vezanu za ženske tipove, a u sljedećem bit će riječi o muškarcima.
Arhetipovi nam mogu pomoći da razvijemo vlastito ponašanje i odabire, ali jednako tako i dati nam ideju kako si pomoći njihovim aktiviranjem. Upravo na taj način možemo ublažiti ili otkloniti negativne obrasce u ponašanju i postati bolje, uravnoteženije i sretnije osobe. I sama sam nekoliko važnih životnih situacija razriješila upravo aktiviranjem arhetipa koji mi je ponudio kvalitetnije izbore od tada dominatnoga.
Sedam je temeljnih arhetipova koje vladaju ženama, a na koje nam pozornost skreće Jean S. Bolen: božica Afrodita – arhetip ljubavnice, Artemida – arhetip sestre, Atena – tatina kći, Demetra – majka, Hera – supruga, Hestia – mudra žena, teta i Persefona – mamina kći. 
Možemo se prepoznati u jednom ili više arhetipova koji vladaju našim životima u različitim životnim razdobljima. Ograničenja koja osjećamo kad se poistovjetimo s jednom božicom često nadilaze prednosti koje imamo u njihovoj koži. No znanje o prednostima i nedostacima (tamna strana) svake, kao i o načinima kako probuditi arhetipske božice u vlastitu životu, možemo iskoristiti za svoju dobrobit i dobrobit onih koji nas okružuju.
U ovom tekstu osvrnut ću se na dio svih arhetipova koji se odnosi na ljubavni život i ponuditi savjet što učiniti ako kao dominantan u svojoj strukturi imate neki arhetip, a izostaje kvaliteta u ljubavnom odnosu.  I sama sam, često spontano, u životu činila odabire koji bi u meni probudili onu božicu koja daje rješenje, a jednom sam, odustajanjem od onoga što bi Demetra učinila, uspjela ostvariti temeljnu promjenu ponašanja prema vlastitoj kćeri, što je rezultiralo našim iznimno kvalitetnim odnosom.

Afrodita – božica ljubavi i ljepote, arhetip ljubavnice:

predstavlja seksualnost, uživanje i ljepotu, prisiljavajući ženu da ostvari i kreativnu i prokreativnu ulogu. Žena kod koje dominira ovaj arhetip je zavodnica, dama, privlači muškarce i uživa kad su oni u nju zaljubljeni. Kao žena može biti iznimno zahtjevna, a sebe će realizirati ako razvije svoju kreativnost. Često žudi za porodom, ali inspiracija za to nije u majčinstvu, nego u zaljubljenosti u muškarca s kojim želi potomstvo. Zanimljivo je da privlači muškarce, ali često nije sretna u ljubavi jer je privlače uglavnom oni koji za nju ili prema njoj nisu dobri. Osobito će imati problematičan odnos s muškarcem Hefestom, kojeg je majka odbacila pa prema ženama istodobno osjeća privlačnost i mržnju. Zaljubljiva je i za svakog muškarca misli da je onaj pravi, no samo dok traje zaljubljenost. Drugi česti obrazac je da se zaljubi u muškarca koju nju ne želi. Pomaže joj razvoj arhetipova Here ili Demetre u majčinstvu, ili Hestije kako bi pod kontrolu stavila svoju strast, koja može biti razorna.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci