Sve nade položene u ljetovanje

U dva, tri slobodna tjedna ljeti trebali bismo učiniti sve što tijekom godine nismo uspjeli – odmoriti se, posvetiti se bližnjima, pronaći vrijeme za sebe... Nije čudo ako se s godišnjeg vratimo razočarani. Naša kolumnistica pomaže nam da isplaniramo dobar odmor

Lipanj je, pritisak počinje

Moderni urbani stanovnici zapadnih zemalja, kojima i sami pripadamo, izloženi su stalnom stresu, a zbog nemogućnosti organiziranja kraćih odmora i opuštanja, tijekom godine često nakupe umor za nekoliko života. Iscrpljeni smo stalnim osjećajem pritiska zbog problema koje treba riješiti, računa koje treba platiti, odnosa koje treba uravnotežiti, a kako se približava ljeto, i zbog visokih temperatura, pa naše reakcije postaju sporije, a manjak energije i razdražljivost postaju izvor problema nama i našoj okolini.

Baterije nam se troše i potkraj lipnja blizu su nule. Čarobna je formula za punjenje istrošenih baterija ljetni godišnji odmor, i u to razdoblje od dva ili tri tjedna polažemo sve nade. Odmorit ćemo se, naspavati se, ali i promijeniti rutinu kuća-posao-kuća. No želimo i zabavu te punjenje pozitivnom energijom. I sve to u roku od nekoliko tjedana. Nekada su godišnji odmori bili dovoljno dugi pa smo mogli obnoviti energiju i oporaviti se, no stvari su se promijenile. Brzina kojom živimo više ne dopušta da dulje budemo odsutni iz poslovne sredine. Naša su očekivanja predimenzionirana i često nas muči osjećaj da nam, što god učinili, dva tjedna neće biti dostatna ni za predah od svakodnevne jurnjave, tempa i obveza.

Iskustvo nam govori da već godinama ne uspijevamo provesti godišnji onako kako bismo željeli, a i rezultat odmora, nakon povratka u svoju rutinu, začas zaboravimo. Naravno, ako o tom problemu počnete razmišljati tek kada dođe ljeto – naći ćete se pred izazovom zbog kojeg ćete osjećati dodatni otpor i nezadovoljstvo. A ono o čemu razmišljamo, često i privlačimo u svoj život. Ima li tomu lijeka?

Već nekoliko godina ne idem na more

Ako ste kao ja – nemate vikendicu i volite osjećaj slobode izbora, ali i ne trpite rutinu – onda se izlažete opasnosti da uopće ne otputujete. Već nekoliko godina ne idem na more. Obala mi ljeti silno ide na živce! Naljetovala sam se, a rituali – kafić, plaža, šetnja rivom i beskrajna dosada, potpuno ubiju moju želju za ljetovanjem na Jadranu. S druge strane, za putovanje izvan zemlje teško je naći odgovarajuće društvo, a ići sam nije motivirajuće. Uživam zato u praznom Zagrebu i veselim se promjeni koju doživljavam kada moj grad napusti pola njegovih stanovnika ili barem samoj sebi tako „tepam“.

Kad sam bila dijete, veselila sam se odlasku u obiteljsku vikendicu u malom vikend-naselju na središnjem Jadranu. Moji su roditelji prije petnaestak godina prodali kuću i sada ljeto provode u kući u okolici grada. Voljela sam ljetovanja. Kao mlada majka sa svojom sam kćeri na moru provodila godišnji jer su djetetu trebali more, sunce, ali i roditeljsko vrijeme i pažnja. I odlasci u odmaralište tvrtke bili su dobra varijanta. Nije bilo lako dogovoriti termin, a ni s bivšim suprugom „uglazbiti“ vrijeme za odmor u kojem ćemo oboje imati priliku biti s djetetom. Radi dobrobiti našeg djeteta često sam prihvaćala dogovor u zadnji čas.

Dobro društvo

Malo-pomalo, prestala je potreba za planiranjem unaprijed, izgubila se navika da najkasnije u svibnju isplaniram ljetovanje. O godišnjem razmišljam spontano jer mi je kći odrasla, trenutačno nemam partnera, a tijekom godine uzimam dovoljno kraćih pauza da se ne osjećam iscrpljeno poput mnogih drugih ljudi. Uz to, imam i dva psa s kojima putovanje nije baš jednostavno. No kada se moji poznanici i prijatelji počnu vraćati sa svojih putovanja s pričama kako je bilo divno, uhvati me neka nostalgija za dokonim večerima uz morsku obalu i mirisom borovine koji možeš osjetiti samo kada zapuše vjetar s mora.

Možda upravo stoga ove godine trebam postupiti na drukčiji način nego do sada. Dogovaram, stoga, ljetovanje s prijateljicom i odjednom mi se baš ide na more, baš me briga za uobičajene gužve i ne baš atraktivnu ponudu na domaćim destinacijama. Za dobar odmor, ali i za planiranje ljetovanja najvažnije je, čini mi se, imati dobro društvo. Kako, gdje i s kim ćete ljetovati ovisi o mnogo faktora: jeste li mladi, srednje dobi ili u poznijim godinama; imate li obitelj ili ste solo; imate li manju ili veću djecu... imate li novca ili nemate. More ili planine. Aktivni ili odmor na kojem baš ništa ne radite i nemate potrebe za tim.

Izražavanje potreba, očekivanja, strahova

Ako ste sigurni da znate što (ne) želite, slijedi vam otvoren razgovor s partnerom, prijateljima ili obitelji. Cilj je takvog razgovora jasno izražavanje svojih potreba i očekivanja, kao i strahova, ali i postizanje kompromisa kada je potrebno prilagoditi se ograničenim mogućnostima. U takvom razgovoru, osim izražavanja svojih želja ili ideja, bit će potrebno saslušati i potrebe drugih.

No da biste stvarno iskoristili odmor, najvažnije je osvijestiti da imate priliku vrijeme provesti s onima koji su vam najvažniji te da ste im emocionalno dostupni, što tijekom poslovne godine često ne možete. Ako su vam prioritet igra i radost, a ne priprema za svakodnevne odlaske na plažu – obavili ste pola posla! A koja je druga polovica? Raspodjela obveza i odgovornosti i dogovor o vremenu koje ćete provesti zajedno, ali i o dnevnim „pauzama“ za svakog roditelja, pa bilo to pola sata dnevno koje ima samo za sebe dok se partner brine o djeci.

Automatski odgovor na mailove

Možda imate potrebu za dijelom odmora koji ćete posvetiti sebi. U tom području postoji veći izazov ako je vaš položaj u obitelji dosad isključivao takvu mogućnost. Otvorenom komunikacijom možete riješiti i taj problem. Važno je doznati koje su želje vašeg partnera i pronaći mogućnost da i druga strana osjeti čari potpunog opuštanja.

Mnogo je detalja kojima treba posvetiti pozornost, zato razmislite o njima i odluke donesite pravodobno. Dobar odmor bit će moguć ako promjeni ritma pristupite mudro, bez naglih poteza. Polagano opuštanje i lagana priprema za povratak na posao važna su pravila za dobar i kvalitetan odmor.

Na dan odlaska iz ureda uključite „automatski odgovor na e-mail poruke“ s naznakom dokad vas neće biti na radnome mjestu i tko je osoba za kontakt u vašoj odsutnosti. Ako sebi i svojoj obitelji želite pravi odmor, ne ostavljajte broj telefona za kontakt. I krenite...

Organizirajte život od kojeg ne treba bježati

Može li se i na tako dobro zamišljenom godišnjem upasti u kolotečinu? Naravno! Svi oni koji su robovi masovnog turizma, ali i navika, te se brinu o tome što će susjedi i prijatelji reći, tu kolotečinu dožive svake godine. Možda je došlo vrijeme da odmor prestanemo shvaćati kao još jedno natjecanje i počnemo u njemu gledati povratak sebi i onomu što nam je stvarno važno.

„Umjesto da se pitate kada će godišnji odmor, možda biste si mogli organizirati život od kojega ne treba bježati“, rekao je Seth Godin, guru poslovnog svijeta. Iako je u pravu, sjetite se da je poneka promjena dobra ma kako zanimljiv život imali.

Tatjana Divjak

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci