Što produbljuje povezanost u odnosu

'Povezanost definiram kao energiju koja postoji među ljudima kada se osjećaju viđenima, ako osjećaju da ih se čuje i vrednuje, kad mogu dati i primiti bez osuđivanja i iz odnosa dobivaju podršku i snagu' – Brené Brown

Više neurona u mozgu nego elementarnih čestica u svemiru

U mozgu ima oko stotinu bilijuna neurona, a svaki od njih ima od tisuću do deset tisuća veza s drugim neuronima. Jedan od vodećih neuroznanstvenika, Vilayanur Ramachandran, u jednom od svojih govora navodi kako je broj kombinacija svih mogućih aktivnosti između neurona u mozgu veći od broja elementarnih čestica u svemiru. Životna iskustva mijenjaju broj veza između neurona. Izložimo li se novim doživljajima, stvarat ćemo nove neuronske veze.

Povezanost je temeljni aspekt našeg ljudskog postojanja, ne samo biološki, u mozgu, nego i na puno drugih razina. Kvaliteta povezanosti unutar obitelji, tijekom  odrastanja, određuje kako i koliko ćemo se u odrasloj dobi osjećati povezanima sa samima sobom te kako i koliko ćemo se moći povezivati s partnerom i drugim, nama važnim ljudima.

Povezivanje s odbačenim i izoliranim dijelovima sebe

Naravno, ta određenost koja se stječe u djetinjstvu nije konačna, ona se može mijenjati, a najučinkovitije se mijenja putem psihoterapije, procesa u kojem se, kroz odnos s terapeutom, na nov način povezujemo s izoliranim i odbačenim dijelovima sebe kako bismo se lakše i bolje mogli povezivati s drugima i samim time dobiti više snage za kreiranje života kakav želimo.

Osjećaj povezanosti nešto je što nam u životu može biti zaista dobra nit vodilja. To ne znači da se trebamo povezivati sa svima, pa i s ljudima koji su prema nama grubi. Upravo suprotno. Kako bismo povećali ili zadržali svoj dobar osjećaj povezanosti sa sobom i drugima, nužno je moći se obraniti i zaštititi od onih koji nam taj dobar osjećaj narušavaju.

Kad smo ranjivi i ne znamo kako dalje

Osjećaj povezanosti ima i svoju dubinu. Produbljuju ga zajednička iskustva, ali i više od toga – produbljuje ga stupanj izloženosti u odnosu. Ako se u važnim odnosima povezujemo i onda kad smo ranjivi, izgubljeni, nesigurni, kad ne znamo kamo i kako dalje, to puno znači. To gradi osjećaj sigurnosti u tom odnosu, ali i osjećaj sigurnosti u nošenju s vlastitim slabostima, što nas čini sigurnijima i u svim drugim odnosima.

Skrivanje svojih ranjivosti, slabosti i nesigurnosti, iako osiromašuje odnose, čini se nekako logičnim. Strah od povređivanja ili izostanka empatije svi možemo razumjeti. No, mnogi se ljudi ne mogu povezivati ni u radosti, ni u ljubavi. Razlozi za to su različiti. Kada je riječ o radosti, može se dogoditi da odmah nakon radosti uslijedi strah da će se nešto ružno dogoditi. Taj strah je najčešće odjek iskustava iz djetinjstva, u kojem je radost zaista bila isprekidana ružnim događajima.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci