Stevija - slatko bez zubobolje

U Južnoj Americi upotrebljava se od davnina, a osim što jelima daje sladak okus, ima mnoge dobrobiti za zdravlje. Kako biste se upoznali sa svim prednostima stevije, već ovoga proljeća posadite je u teglici

Živimo u vrijeme kada znanost svakoga dana otkrije nešto novo. Ma, što svakoga dana… Svakoga sata! Ponekad je doista teško to sve i pratiti. No ja imam sreću da su se na mome životnom putu uvijek nalazili ljudi putokazi koji su me usmjeravali da je bitno okrenuti se prirodi, jednostavnosti, sebi. Tako da se okrećem znanosti kad istražujem točno određenu temu, ali više se ne gubim u svekolikom šarenilu znanstvenih dostignuća koje nam svakoga dana postaje sve dostupnije.

Mnogo slađa od šećera

Jedna od biljaka koje sam svojevremeno dobrano istražila postala je lako dostupna i na našem tržištu. Ime joj je stevija. Osobno bih rekla da je riječ o prilično neuglednoj biljci za kojom se ne biste okrenuli ili je zapazili na livadi, ali jednom kad upoznate njezine dobre strane, pretvara se u dragulj koji ćete ponosno uzgajati i njegovati – makar i u tegli na prozorskoj klupčici ili balkonu.

Naime, stevija je na južnoameričkom kontinentu poznata kao zaslađivač još od davnina, a najbolje uspijeva u polusušnim predjelima Brazila i Paragvaja. No, kao što je dobro poznato, skromne biljke često skrivaju moćne korisne sastojke za naše zdravlje. Tako je i sa stevijom. Kada je znanost ozbiljno pristupila proučavanju stevije, otkriveno je da ima sposobnost sprječavanja oštećenja DNK, što je iznimno važno u slučajevima autoimunih bolesti poput karcinoma. To svojstvo stevije je, kažu, toliko moćno da je dovoljna koncentracija od 0.1 miligram po litri da bi se postigao taj efekt.

Kad se uzme u obzir činjenica da je stevija 300 puta slađa od šećera, lako je zamisliti da obično osvježenje poput limunade može biti izuzetan eliksir koji će poticati prirodne sposobnosti organizma da se bori protiv slobodnih radikala.

Ne remeti razinu šećera u krvi

Dobra vijest je i da je stevija, unatoč slatkoći, potpuno bezopasna za zube te da ne izaziva disbalans šećera u krvi kao većina drugih sladila, pa je mogu konzumirati i dijabetičari. Logično se nameće zaključak da je stevija uz mali broj kalorija i s moćnom sposobnosti zaslađivanja idealan saveznik svakome tko pokušava izgubiti koji kilogram (a to je itekako popularna tema). Budući da snižava krvni tlak, možete je uzimati kao dodatak prehrani i kad imate problema s visokim tlakom (ako vam je tlak jako nizak, preporučujem oprez u korištenju te biljke).

Stevija nam je danas dostupna u obliku kapljica, tableta, tinktura i praha. I s pravom se pitate koji oblik odabrati. Nije, naime, zanemariva činjenica da su pripravci od stevije često gorkasta okusa, ali postoji jedan sasvim drugi aspekt na koji bih vam rado skrenula pozornost. Dopustite da nakratko odlutam u svijet algi da bih ilustrirala ono što vam želim reći.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci