Srdela - kraljica superhrane

Superhrana ne mora biti ni egzotična ni skupa, dokaz je - srdela!

Sigurna sam da riječ superhrana i vi u zadnje vrijeme čujete na svakom koraku. Iskače s polica trgovina i ljekarni, viri iz izloga, ladica i novinskih reklama. Svi želimo jesti superhranu jer ćemo od nje i sami postati super. Vjerujemo da nam supernamirnice povećavaju vitalnost, no ono što zasigurno znamo jest da nam smanjuju debljinu novčanika jer njihova cijena i nije baš tako super. Na kraju mjeseca, kad shvatimo koliko smo na njih potrošili, novostečena vitalnost naglo nam počinje padati. Kako bi bilo lijepo da postoji superhrana u obliku obične hrane, s običnom cijenom...

Jer ona to zaslužuje

Zbog sve veće popularnosti supernamirnica iz raznih krajeva svijeta, otkrit ću vam jednu dobro čuvanu tajnu – superhrane ima na svakom koraku. Ona niti ima egzotično ime, niti je upakirana u skupe dizajnerske paketiće. Supernamirnice se kriju među hranom koja nam je svakodnevno dostupna, među voćem i povrćem i ostalim divotama koje su nam nekad u usta gurale naše brižne majke i bake.

Obične namirnice poput hrskave mrkve, pjegave jabuke, omraženih prokulica, gorkastih oraha, sluzavog ječma, običnog graha, uz male intervencije u kuhinji pretvaraju se u nutritivne bombe koje nam nude zdravlje po vrlo razumnoj cijeni. Jedna od najvećih je srebrnasta jadranska kraljica – srdela. Dostupna superhrana koja apsolutno zaslužuje taj naziv.

Nekoliko zanimljivosti o srdeli

Srdele, odnosno sardine, dobile su ime po, naravno, talijanskom otoku Sardiniji. Hrane se gotovo isključivo planktonom pa su zbog toga sve popularnija riba za češću konzumaciju jer nije opasna zbog zagađenja teškim metalima. Iako postoji šest vrsta srdela iz porodice Clupeidae, više od 20 vrsta ribe prodaje se pod imenom srdela, a da to ustvari i nisu. Imamo sreću što je srdela uobičajena riba u Jadranskome moru pa nam je lako dostupna svježa tijekom cijele godine, a u velikom se dijelu svijeta srdela može nabaviti samo konzervirana.

Dobrobiti za zdravlje

Srdele su bogate brojnim nutrijentima zaslužnim za zdravo srce zato što su:
jedan od najbogatijih izvora iznim­no važnih omega-3 masnih kiselina, DHA i EPA, koje snižavaju krvni tlak izvrstan izvor vitamina B12 koji također pomaže u održavanju zdravlja krvožilnog sustava.

Srdele pomažu očuvanju kostiju jer su:

bogat izvor vitamina D koji gradi kosti i pomaže u apsorpciji kalcija
dobar izvor fosfora koji jača koštanu matricu
bogate vitaminom B12 koji podržava zdravlje kostiju.

Osim navedenog, srdele su odličan izvor esencijalnog minerala selena, zatim kalcija, vitamina B2, B3, joda i bakra.

Savjeti za čuvanje i pripremu

Kupujte srdele koje nemaju intenzivan riblji miris, čije je meso čvrsto na dodir, koje se sjaje i imaju bistre oči. Obavezno ih očistite odmah nakon kupnje! Prvi korak je čišćenje ljuske: nožem lagano, od repa prema glavi, nježno prijeđite nekoliko puta po ribi dok ne odstranite sve ljuskice. Nakon što ste očistili krljušt, potrebno je odstraniti iznutrice. Kažiprstom krenite od glave, odnosno škrga, i jednim potezom izvadite sve iznutrice. Na kraju, ribu isperite hladnom vodom.

Ako srdele moraju stajati u hladnjaku, zapamtite da uobičajena temperatura, 2 - 4 °C, u hladnjaku nije dovoljno niska da bi spriječila kvarenje, nego je potrebo postići temperaturu od -2 do 0 °C. Stoga, očišćene srdele obrišite, stavite u vrećice za zamrzavanje pa ih odložite u zdjelu punu leda i sve zajedno stavite u hladnjak, te povremeno izlijte višak vode i dodajte novi led. Tako ćete srdele održati nekoliko dana svježima, iako ih je najbolje pripremiti isti dan!

Ako kupujete konzerviranu srdelu, birajte onu u maslinovu ulju ili vodi. Povremeno konzerve okrenite naopačke da bi sve srdele bile u tekućini – to će spriječiti njihovo sušenje.

Kombiniranje s drugim namirnicama

Maslinovo ulje i limunov sok apsolutno su najbolja marinada za srdele! Također seodlično slažu s češnjakom, lukom, maslinama, svježom rajčicom i koromačem. Svježi i suhi mediteranski začini poput bosiljka, ružmarina i origana dat će srdelama posebnu aromu.

Dunja Gulin

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci