Seksualnošću do ljubavi

Kako razviti potpuniji i dublji odnos s partnerom koji neće izgorjeti u kratkotrajnoj strasti

Protječući energetskim putevima našeg tijela – meridijanima, element vatre napaja naše srce, revitalizira krvotok i kontrolira element vode. No, uz to što opskrbljuje taj „fizički“ dio, energija vatre zaslužna je za emocije razdraganosti, veselja, tuge, ali i strasti. Vatra stimulira u nama veselje, budi kreativnost i potiče nas na nove podvige, gura preko granica mogućeg. Zaljubljenost nas toliko prožme da je osjetimo u srcu, trbuhu, mišićima, gotovo kao da putuje našim tijelom. Osim biokemijskih promjena, naše tijelo prolazi kroz energetske turbulencije pod utjecajem emocija i elementa vatre. Vatra nam daje strast, poticaj i predanost objektu naše čežnje, bilo da je riječ o osobi, odredištu putovanja, ili pak this season must have torbici. Upravo ta energija ne da nam mira da sjedimo i čekamo prekriženih ruku, već nas gura u pokret. Kad nam nedostaje, osjećamo kako nam željene stvari izmiču, a mi smo prespori da ih ugrabimo dok su „vruće“.

Vatra je ta koja u partnerskom odnosu donosi magnetizam, privlačenje dvoje ljudi, iskrenje koje se nepogrešivo vidi iz aviona. Upravo zato ljeto, kad je vatra najjača, često potakne ovakvo iskrenje i siguran sam da ste to barem jednom osjetili na vlastitoj koži ili, bolje rečeno, ispod kože. No u prirodi su uvijek prisutni svi elementi. Njihova transformacija osigurava konstantnu izmjenu, i upravo zato nakon zime (voda) rastu biljke (drvo), koje pak najavljuju ljeto (vatru), a čijim sazrijevanjem dolazi jesen (zemlja) i poslije hladnije vrijeme (metal), koje pak generira zimu (voda). Ovaj ciklus nam također govori kako vatra, iako brzo gori i teško se kontrolira, ipak na kraju donosi plodove. Ustrajnošću, vatra se polako pretvara u zemlju i na kraju daje plod.

Upravo zato odnosi često počinju strašću, rasplamsani energijom vatre. No često se dogodi da taj požar, kad sagori, potroši ono što nas je u prvi mah povezalo. I onda ne pomažu ni razgovori, ni uvjeravanja, ponovna zavođenja, tobožnja odustajanja od vlastitih principa, a sve u svrhu da se stvari vrate na staro. Jednostavnim rječnikom, vatru nismo uspjeli obuzdati i upregnuti da bismo dobili rezultat, nego smo pustili da sve prerano i prebrzo sagori.

Kako promijeniti poznati obrazac strasti koji završava u seksualnosti, a ne urodi vezom i trajnom ljubavi kojoj se svi nadamo?

Recept je jednostavan, ali ne i lak. Uz iskustvo, strpljenje i pažnju, vatru možemo održavati a da pritom ne dopustimo da se prejako razgori. Tek tada ona polako počinje davati plodove, baš kao kad, primjerice, pečemo kukuruz – ne na prejakoj vatri da ne izgori, ali ni na pretihoj da ne ostane sirov.

Običnim rječnikom bez metafora, u odnosu trebamo što više zadržati dozu realnosti, opuštenosti, gledati oko sebe dok uživamo i uključivati stvarnost u vezu. Povezivati se s partnerom na više razina strasti, a ne samo tjelesnoj – dakle, opet upotrebljavamo vatru za kreativnost i strast, ali ne do maksimuma. Podijelite strast prema sladoledu, planinarenju, filmu, pa i kokicama, prije negoli se prepustite seksualnoj strasti. Tako ćete razvijati trajniji odnos ispunjen upoznavanjem, poštovanjem i razumijevanjem. Iako često favorizirana, vatra u mahu daje osjećaj velike sreće i kratkotrajnog zadovoljstva, a onaj tko preživi taj požar svjedoči o punini evoluiranog odnosa, zadovoljstvu trajnijeg karaktera – plodovima ekvivalentnima onim u prirodi.

Ovako promijenjeni partneri bolje se nadopunjuju i povezuju i dalje grade nove rezultate, baš kao što vatra kad prohuji ljetom daje ukusne plodove voća i povrća koji bude i ozdravljuju sve koji u njima uživaju. Pogledajte oko sebe, promotrite svoje plodove ljubavi. Budite strpljivi, sretni zbog ostvarenog i radosni zbog onoga što tek dolazi!

 

Mirko Vragović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci