Programi koje nasljeđujemo od roditelja

Roditelji nam u najboljoj namjeri često daju pogrešne definicije stvari. Naučene obrasce nesvjesno pohranjujemo u sebi i počinjemo se njima koristiti – nekima odmah, a nekima kad se nađemo u situaciji koja nas potakne da ih "iskopamo". Inspirirajte se Mirkovom pričom o klijentici Tajani

Tajanina priča

Tajani, 38, otac je preminuo u ranom djetinjstvu pa je odrasla kao jedinica samohrane majke. Majka joj nikad nije dopuštala da ide na očev grob, a podršku joj je pokazivala samo kad je postizala uspjeh u školi, na fakultetu i poslije u karijeri. Tatjana je danas uspješna u poslu, no cijeli je život tražila ljubav u pogrešnim vezama. Sada je u kvalitetnoj vezi, s čovjekom koji njezinu kćer voli kao vlastitu. No ona mu stalno traži mane i nikako mu se ne može prepustiti.

Svatko od nas, pa tako i naši roditelji, živi po određenom „programu“. Dok ćemo se svi složiti da na nas utječu programi upisani u parovima DNK, čiju su molekularnu strukturu Watson i Crick otkrili ne tako davne 1953. godine, manje je razjašnjeno djelovanje programa koje usvajamo, među ostalim, pod utjecajem okoline u kojoj živimo. Komunikacijom – audiovizualnom, taktilnom ili energetskom – učimo od roditelja, braće i sestara, prijatelja, nastavnika, svojih idola i svih ostalih koji na ovaj ili onaj način ostavljaju traga u nama. Naučene obrasce nesvjesno pohranjujemo u sebi i počinjemo se njima koristiti – nekima odmah, a nekima tek kad se nađemo u situaciji koja nas potakne da taj dio „izvadimo iz ostave“ u kojoj smo ga u ranijoj fazi pohranili.

Odrastajući uz roditelje, učimo od njih kako govoriti, kako hodati, kako se ponašati. Učimo od njih i kad oni misle da ih ne gledamo i ne obraćamo na njih pažnju. I koliko god nas iz ljubavi željeli poštedjeti nekih neugodnih istina, ne mogu nas sačuvati od svojih mana. Ako je vaša majka provodila čeličnu disciplinu – vjerojatno u najboljoj namjeri – nehotice vas je naučila takvoj definiciji ljubavi.

"Od ljubavi se ne živi, nego od znanja i vještina"

Možda su ti pojmovi naizgled nepovezani, no ako znate da dijete isprva ne razumije vrijednost škole i obrazova­nja, ali jako dobro razumije da nasmiješeno lice roditelja znači ljubav, onda vam je jasno da ste vi čeličnu disciplinu izjednačili s ljubavlju. Trudom u školi „zasluživali“ ste majčinu ljubav jer je vaš uspjeh, svake godine sve bolji, značio da ćete dobiti njezinu pohvalu, a samim time i ljubav.

Da je danas s time suočite, ona toga ne bi bila svjesna i njezina strana priče vrlo vjerojatno bila bi slična vašoj. Netko joj je usadio standarde ljubavi kakve je onda ona prenijela vama jer „od ljubavi se ne živi, nego od znanja i vještina“. Pokušajte razumjeti svoju majku iz dubine duše jer njoj je život to samo potvrdio kad je ostala bez partnera i morala se sama suočiti s izazovima života. Dakle, i to joj je samo bilo potvrda da se ljubav može izgubiti, a mi moramo dalje.

Ono što vaša majka nije prepoznala, a toplo se nadam da vi hoćete, vrijednost je ljubavi koju nam pruža partner. Da ju je prepoznala, vaša bi se majka s ljubavlju oprostila od preminulog supruga, s vremenom pronašla novog partnera i tako vam podarila i drugu definiciju ljubavi. Jer ljubav nije lijepa samo dok se čeka, kako pjesnik kaže, nego i kad se živi.

Dvosmjerna komunikacija

Ljubav nije natjecanje ili dražba tko će više uložiti u vezu koju živite. Ljubav je poštovanje, ali i očekivanje, dvosmjerna komunikacija u kojoj je poštovanje svojevrstan „pozitivni pol“ koji zrači podrškom prema partneru, a očekivanje „negativan pol“ kojim partneru dajemo mogućnost da nam pruži to isto. Nema ničeg lošeg u jasnim očekivanjima od partnera jer ona će mu omogućiti da raste, no pritom morate imati i poštovanja prema njemu. To je ona vrsta podrške kojom partneru pokazujemo da znamo njegovu vrijednost, mogućnosti i ono što nam pruža – materijalno, ali i u ljubavi. Kolika je vrijednost njegova pogleda punog ljubavi, bezrezervne podrške i ljubavi prema vašem djetetu u usporedbi s položajem u tvrtki ili društvenim statusom?

Pronađite u sebi razumijevanje, oprostite majci što nije imala dovoljno znanja i pružite joj ljubav koju nije pronašla. Darujući joj ljubav, u vama će se otopiti i mala santa leda koju brižno čuvate od partnera da je slučajno ne bi otopio.

Mirko Vragović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci